VERKEER

Chaos en overlast verwacht: kneiterdruk kruispunt Rotterdam-Zuid maandenlang op de schop

Verkeer dat de Roseknoop passeert wordt alvast gewaarschuwd voor wat komen gaat
Verkeer dat de Roseknoop passeert wordt alvast gewaarschuwd voor wat komen gaat © Rijnmond
Het is een klus die zijn weerga niet kent en waarvoor Rotterdam bijna twee jaar heeft uitgetrokken. De grondige renovatie van de drukke Roseknoop bij de nog drukkere Laan op Zuid. Dagelijks passeren 65 duizend voertuigen. Vanaf volgende week maandag kunnen Rotterdammers hun borst nat maken, want dan beginnen de werkzaamheden. De gemeente houdt naar eigen zeggen haar hart vast vanwege de enorme gevolgen voor de bereikbaarheid.
Allereerst maar even de aanleiding van de werkzaamheden. Onder de Roseknoop loopt een dijk die in de jaren 50 van de vorige eeuw is aangelegd en de wijken daarachter beschermt tegen hoogwater. Maar vanwege flinke verzakkingen is drastisch ingrijpen nodig, wil de dijk zijn beschermde functie houden.
De Roseknoop vanaf de Laan op Zuid richting het Varkenoordseviaduct
De Roseknoop vanaf de Laan op Zuid richting het Varkenoordseviaduct © Rijnmond
“In het midden van het kruispunt, bij de Laan op Zuid, is de verzakking 80 centimeter”, zegt projectmanager Ronald Wagner van Stadsontwikkeling. “In andere richtingen een meter, in één richting zelfs met 1 meter 30.” De dijk moet daarom met een halve meter worden opgehoogd, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

Hoofdwaterleiding

“In dit kruispunt en in de ondergrond ligt zo’n beetje van elk nutsbedrijf dat je kan bedenken een leiding of een kabel. Evides bijvoorbeeld heeft hier een belangrijke hoofdwaterleiding lopen van meer dan een meter doorsnede", zegt Wagner. "Vanwege de ophoging van de dijk moeten al die leidingen en kabels hoger worden geplaatst, anders kun je er als monteur van een nutsbedrijf moeilijk bij.”
De impact van de afsluiting van de Roseknoop is groot
Alle ondergrondse leidingen en kabels blijven tijdens de omvangrijke werkzaamheden in gebruik en dat maakt de werkzaamheden ingewikkeld. De totale klus moet daarom uitgesmeerd worden over een langer periode.
“Zaken als stroom, gas en riolering moeten blijven werken. Je legt op een nieuwe plek de nieuwe leidingen, die aangekoppeld moeten worden op de bestaande systemen. Daarna moeten de oude leidingen worden weggehaald”, legt Wagner uit. “Alleen al het vervangen van die hoofdwaterleiding van Evides is een megaklus die veel tijd kost.”

Verkeersveiligheid

De nieuwe Roseknoop moet ook een veiliger kruispunt worden, want het kruispunt staat nu nog bekend als een black spot. Op zo'n plek gebeuren meer dan zes ongevallen in drie aaneengesloten jaren.
Stadsontwikkeling startte vijf jaar geleden met project Roseknoop. De afgelopen periode zijn omwonenden, bedrijven en andere betrokkenen geïnformeerd. Ook heeft de gemeente een pagina met meer informatie en een filmpje waarin uitleg wordt gegeven.

Cruciale verkeersader

Bij de Roseknoop komen de Beijerlandselaan, 2e Rosestraat, het Varkenoordseviaduct en de Laan op Zuid samen. Wegen die leiden van en naar grote (toekomstige) woonwijken, culturele instellingen, het theater, voetbalstadion De Kuip en grote scholengemeenschappen.
Verkeer naar het centrum of juist de stad uit via de A16 rijdt over de Roseknoop. Tramlijnen 20 en 25 leggen over de Laan op Zuid belangrijke ov-verbindingen tussen het centrum, het Feyenoord-stadion en woonwijk Carnisselande in Barendrecht. Het is niet overdreven om te zeggen dat dit een cruciale verkeersader in Rotterdam-Zuid is.
Van de 65 duizend voertuigen die op een gemiddelde dag de Roseknoop passeren, rijdt 30 procent door naar het centrum, of de andere kant op richting de A16, de stad uit. De rest van het verkeer blijft in Rotterdam-Zuid en is dus lokaal.

Marathon

Het project raakt ook het parcours van de Rotterdamse marathon. Normaliter passeren de tienduizenden lopers via de Erasmusbrug en de Laan op Zuid twee keer de Roseknoop: na een kleine 3 kilometer en na ongeveer 25 kilometer. De route moet dus op de schop. Hoe dat er precies uit gaat zien is nog onduidelijk, maar volgens de gemeente gaan de lopers in elk geval over de 2e Rosestraat richting de Putselaan.
Op de Roseknoop is inmiddels een lichtkrant geplaatst die het verkeer waarschuwt voor wat komen gaat. Maandagochtend 9:00 uur worden de eerste wegafzettingen geplaatst. Als alles volgens planning verloopt, worden de laatste afzettingen in september 2024 weggehaald, bijna twee jaar later.