SPIJKENISSE

Honderden mensen nemen afscheid van verongelukte Rinold, Michelle en Rinaigela: 'We zullen je stralende lach missen'

Honderden mensen nemen afscheid van verongelukt gezin
Honderden mensen nemen afscheid van verongelukt gezin © Rijnmond
Naar schatting zeshonderd familieleden, vrienden en andere betrokkenen hebben donderdagmiddag in Spijkenisse afscheid genomen van Rinold (35), Michelle (36) en Rinaigela (7). Het gezin kwam in de vroege ochtend van tweede kerstdag om het leven bij een verkeersongeluk op de Groene Kruisweg in Rotterdam-Charlois. Ze werden aangereden door een man uit Den Haag, die volgens de politie te hard reed, te veel had gedronken en door rood reed.
Dat veel mensen naar de uitvaart wilden komen, was al de verwachting. Het gaat om een jong gezin dat plotseling uit het leven gerukt werd. Ook de snelheid waarmee het benodigde bedrag voor de uitvaart via een crowdfunding werd opgehaald spreekt boekdelen. In een paar dagen tijd werd ruim 47 duizend ingezameld voor deze dag.
Karin Mulder is schoonfamilie van het omgekomen gezin en startte de ochtend na het dramatische ongeluk de inzamelingsactie. Diezelfde avond al werd het streefbedrag van 30 duizend euro gehaald. "We besloten de crowdfunding nog even door te laten lopen. We hoopten een klein bedrag over te houden om straks de advocaatkosten te kunnen betalen", zegt Karin.
Na aftrek van kosten bleef er 41 duizend euro van het opgehaalde geld over. "De nabestaanden zijn heel verdrietig en heel somber. Maar ze zijn ook heel dankbaar omdat we zoveel geld hebben mogen ophalen", zegt Mulder.
De kisten van de slachtoffers van het dramatische ongeval
De kisten van de slachtoffers van het dramatische ongeval © Rijnmond

Rood

De uitvaartplechtigheden zijn donderdagmiddag in de aula van Crematorium Spijkenisse aan de Oprelseweg. Buiten ligt een zee van bloemen. Familieleden zijn gekleed in de kleur rood, de kleur van liefde.
Buiten bij de aula van Crematorium Spijkenisse ligt een bloemenzee voor het omgekomen gezin
Buiten bij de aula van Crematorium Spijkenisse ligt een bloemenzee voor het omgekomen gezin © Rijnmond
Het is zó druk dat niet iedereen in de aula past. Voor wie geen plek is, bieden de beeldschermen in de koffiekamers uitkomst. Toch moeten er nog steeds mensen buiten staan.
Een paar honderd belangstellenden kijken thuis mee via een rechtstreekse videoverbinding. Niet alle nabestaanden konden naar Spijkenisse komen; veel van hen wonen op Curaçao.

'Word niet boos op God'

De dienst wordt geopend door pastoor De Jong. "Het is bizar om afscheid te moeten nemen van een heel gezin, niet te bedenken, onbegrijpelijk. Waarom is het hen overkomen? Waarom heeft God dit toegelaten? Weet dat God een helper is en word niet boos op God", spreekt de geestelijke.
"Er mist een stoeltje in groep 4", zegt de directeur van de school van Rinaigela. "Altijd een kind tekort. We zullen je stralende lach missen."
De zeer druk bezochte uitvaart van Rinold (35), Michelle (36) en Rinaigela (7). Het gezin uit Spijkenisse verongelukte op tweede kerstdag

Brassband

Dan begint Bob Marley te zingen: 'Everything is gonna be allright'. Gevolgd door vrolijke hiphopmuziek. Veel daarvan in het Papiaments, een Creoolse taal die veel gesproken wordt op Curaçao.
Na afloop van de uitvaartdienst werd het gezin naar de laatste rustplaats gereden
Na afloop van de uitvaartdienst werd het gezin naar de laatste rustplaats gereden © Rijnmond
Onder de opzwepende klanken van een brassband worden de drie kisten aan het einde van de uitvaartdienst op een rijdende baar geplaatst. Door een erehaag worden Rinold, Michelle en de kleine Rinaigela naar hun laatste rustplaats op begraafplaats De Ommering gereden.