nieuws

Roparun van start in Parijs

06-06-roparun1.cropresize.tmp.jpg
06-06-roparun1.cropresize.tmp.jpg
ROTTERDAM - De Roparun is zaterdag van start gegaan in Parijs. In estafetteploegen lopen 275 teams in drie dagen naar Rotterdam, waar ze maandag aankomen op de Coolsingel.
Niet alle teams vertrokken gelijktijdig vanuit Parijs. Om te zorgen dat ze allemaal ongeveer even laat aankomen in Rotterdam, vertrokken de snelste teams als laatste uit Frankrijk. De langzaamste teams startten als eerste aan de ruim lange reis. Het eerste team begon zaterdag om kwart voor vier aan de tocht.

Anderhalve marathon

Een team mag uit maximaal acht lopers bestaan. Gemiddeld lopen de deelnemers dus in drie dagen tijd ongeveer , meer dan anderhalve marathon. Wel is het zo dat er, behalve bij de finish en de start, maar een iemand van het team tegelijkertijd loopt. De rest zit op een van de begeleidende fietsen, in het begeleidende busje of probeert te slapen in afwachting van een nieuwe shift.

Eigen verzorgers

De route staat vast, maar hoe de teams de eindstreep bereiken is grotendeels hun eigen verantwoordelijkheid. Ieder team regelt daarom eigen chauffeurs, verzorgers en eten. Gemiddeld bestaat een team uit 25 personen, waarvan er maximaal acht mogen lopen.

Goede doelen

Vrijwel alle deelnemers doen vrijwillig mee. De opbrengst gaat naar mensen met kanker of stichtingen en organisaties die zich inzetten voor de strijd tegen deze ziekte. Vorig jaar bracht de Roparun 4,6 miljoen euro op. Wat de loop dit jaar heeft opgeleverd, wordt op 11 juni bekend gemaakt. De Roparun wordt dit jaar voor de negentiende keer gehouden.
Aan de vooravond van de Roparun zond TV Rijnmond een serie uit over het evenement. Bekijk de video's.