DAK- EN THUISLOZEN

Belinda was zelf bankslaper en helpt nu lotgenoten: 'Een bankslaper moet niet opgaan in drank of drugs'

Straatadvocaat Belinda Beikes
Straatadvocaat Belinda Beikes © Tenny Tenzer
De belangenbehartigers voor daklozen, dat zijn straatadvocaten zoals Belinda Beikes. Zelf raakte ze ooit haar huis kwijt en moest gedwongen bij anderen slapen, ze werd een bankslaper. Ze kreeg haar leven weer op rit maar ziet nu dat de groep bankslapers steeds groter wordt.
Het is een regenachtige ochtend. Zo’n dag dat je constant de app buienradar in de gaten houdt. Onder een afdak van een parkeergarage ontmoet ik Belinda. Ze is sinds drie jaar straatadvocaat. Dat houdt in dat ze daklozen, of mensen die dreigen dakloos te worden, helpt.
Belinda, jeugdige blik, korte coup en altijd met rugtas, spreekt vol empathie over de groep bankslapers. Dat is ook niet gek want ze is zelf ook vijf maanden thuisloos geweest terwijl ze voor een dochter moest zorgen. Een lastige periode in haar leven. “Mijn grootse angst was om mijn dochter kwijt te raken.” Uiteindelijk kreeg ze haar leven op de rit. “Nu zegt mijn dochter tegen mij dat ze toen niet eens het idee had dat we dakloos waren.”
Bankslapers zijn mensen die niet ingeschreven staan in het basisregister en dakloos zijn geworden. Vaak zijn ze zelfredzaam en zijn psychische problematiek of verslaving niet aan de orde. Volgens een woordvoerder van de gemeente Rotterdam zijn er 1432 bankslapers bekend. Dit zijn personen die een briefadres via de gemeente hebben aangevraagd. Het werkelijke aantal is volgens de woordvoerder veel groter.

Gevolgen voor huurtoeslag

Eén van de cliënten van Belinda is Inaida (54). Ze slaapt nu bij haar dochter in Beverwaard of bij een vriend. Toen ze in 2017 in Nederland kwam was ze ingeschreven bij een dochter. Dit had consequenties voor haar huurtoeslag. “Ik wist niet dat alles in de war zou raken als ik me bij haar zou inschrijven.”
Sinds ze in Nederland is heeft Inaida nog geen eigen huis gehad. “Het is niet fijn om geen huis te hebben. Ik voel me niet mezelf als ik bij iemand anders slaap. Iedereen wil toch een eigen plekje. Het is vervelend om afhankelijk te zijn van anderen. In Curaçao had ik mijn eigen plek en kon ik doen wat ik wilde. Over drie jaar wil ik weer terug naar Curaçao. Als het niet lukt, dan lukt het niet.”
Inaida is heel blij met de hulp die ze van Belinda krijgt op het gebied van wonen en werk. “De deur van Belinda staat altijd wijd open. Ze heeft ons heel goed geholpen. Ik heb ook veel anderen naar haar gestuurd en die zijn ook blij met haar hulp.”
Straatadvocaat en ervaringsdeskundige Belinda ziet steeds meer bankslapers
Belinda probeert een maatje te zijn voor Inaida. Toen Belinda zelf thuisloos was, kreeg ze ook hulp van een straatadvocaat die ook ervaringsdeskundige was. “Dat was een buddy voor me die altijd met me meeging en meevocht om alles voor mij op de rit te krijgen. Een straatadvocaat kan niet alles oplossen. Maar het voelde fijn dat die persoon er voor mij was. Zo hield ik het vol.”
Die standvastigheid van toen heeft Belinda geholpen. “Ik voelde me heel vreselijk. Een bankslaper moet een hele lange adem hebben. Je moet de hoop niet verliezen of opgaan in drank of drugs.”
Uiteindelijk heeft ze een huis gevonden, haar leven weer op de rit gekregen en helpt ze mensen die in een positie verkeren waarin ze zelf ooit stond. “Een paar mensen heb ik een tijdje onder mijn hoede. Ondanks de problemen die ze hebben zie ik ze ‘klimmen’. De een heeft een baan en de ander heeft zijn schulden afbetaald. Ze hebben het vertrouwen dat het weer goed komt. Daar doe ik het voor.”

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl