VERKEER

Bijna elke week ongeluk met fietsers en voetgangers op rotonde in Maassluis door hardrijden, slechte verlichting en verdwenen afrastering

Omwonenden willen de rotonde veiliger
Omwonenden willen de rotonde veiliger © 112Maasmedia
Bij de rotonde op de Westlandseweg en de Mozartlaan in Maassluis botsen sinds twee maanden plotseling heel vaak automobilisten op fietsers, scooterbestuurders en voetgangers. Wat is hier aan de hand?
De laatste maanden zien Maassluizers Willem Omlo en Karel Dupon bijna elke week wel een auto-ongeluk op de rotonde voor hun huis gebeuren. "Meestal zijn het fietsers en scooterrijders, maar soms ook voetgangers die door een auto worden aangereden", weet Omlo. "Ze rijden hier veel te hard."
Maassluizer Karel Dupon
Maassluizer Karel Dupon © Rijnmond
Vooral in de avonduren en als het regent, is het vaak raak. "De verlichting is slecht. Automobilisten zien niet dat er iemand over de rotonde fietst. Iemand die daar wordt aangereden wordt heel lang meegesleurd voor de auto tot stilstand gekomen is," zegt Omlo.

'Slechte verlichting en geen afrastering rijbanen meer'

Naast slechte verlichting is ook het onlangs verdwijnen van de afrastering tussen de twee rijbanen op de rotonde een van de oorzaken, denkt buurtbewoner Dupon. "Daardoor rijden automobilisten van de ene naar de andere baan en zien ze voetgangers en fietsers niet aankomen."
Daarbij speelt ook nog dat voetgangers en fietsers voorrang hebben op de automobilisten. Zij denken dus veilig op de weg te kunnen rijden maar automobilisten die ze niet zien geven ze daardoor ook geen voorrang.
Daarbij speelt ook nog dat voetgangers en fietsers voorrang hebben op de automobilisten.
Bewoner Karel Dupon van Maassluis
Volgens persfotograaf Jay Koek, die geregeld naar de rotonde uitrukt als daar weer eens een ongeluk gebeurd is, is dat vooral aan de hand bij de afslag naar de Mozartlaan. "Daar is het inderdaad vaak raak", bevestigt wethouder Sjef Everts (VVD) van Verkeer in Maassluis.
Rijnmond ging kijken bij de rotonde in Maassluis waar veel ongelukken gebeuren
De oorzaak van het hoge aantal verkeersongelukken is volgens Evers dat automobilisten harder zijn gaan rijden. "En ook fietsers (met een elektrische fiets, red.) rijden hard. De verkeersintensiteit ook veel hoger geworden. Het is veel drukker op de weg dan vroeger."

Bewoners: 'minder hard rijden'

Het beste zou zijn dat er niet meer zo hard gereden wordt, vinden omwonenden Omlo en Dupon. Maar de infrastructuur van de weg daarvoor aanpassen door bijvoorbeeld het plaatsen van verkeersdrempels, ziet de wethouder vooralsnog niet zitten. De lichten van automobilisten die eroverheen rijden zouden tegenliggers volgens hem verblinden.
Wethouder Sjef Evers van Verkeer in Maassluis
Wethouder Sjef Evers van Verkeer in Maassluis © Rijnmond
De bestuurder wil eerst de verlichting en de rijbanen op de rotonde aanpakken. "Daar is nu winst te behalen. Mogelijk kunnen er in de buurt van de rotonde parkeerplaatsen weg gehaald worden zodat aanrijdende automobilisten beter zicht hebben dan nu."
De voetgangers, fietsers en scooters die nu voorrang hebben op de rotonde, adviseert Evers goed op te passen voor automobilisten. "Het is niet altijd verstandig om je voorrang op te eisen."
Rotonde op de Westlandseweg in Maassluis
Rotonde op de Westlandseweg in Maassluis © Google Maps
Op deze rotonde in Maassluis zijn  de laatste tijd veel aanrijdingen.
Op deze rotonde in Maassluis zijn de laatste tijd veel aanrijdingen. © Rijnmond

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl