VUURWERK

Burgemeesters niet eensgezind over vuurwerkverbod; lees hier hoe jouw burgemeester erover denkt

Vuurwerk gezien vanaf de Vlaardingerdijk in Vlaardingen.
Vuurwerk gezien vanaf de Vlaardingerdijk in Vlaardingen. © MediaTV
De burgemeesters in de regio zijn niet eensgezind als het aankomt op een vuurwerkverbod. Dat blijkt uit een inventarisatie van Rijnmond en de lokale omroepen. Meerdere burgemeesters vinden dat een lokaal verbod voor het afsteken van vuurwerk niet werkt. Sommigen pleiten dan ook voor een landelijk verbod, maar daar staat niet elke burgemeester achter. Anderen staan er neutraler in maar volgen landelijke regels wèl. Ook stellen een aantal burgemeesters dat er op Europees niveau regels moeten komen.
De gemeenten Schiedam en Rotterdam wachtten afgelopen jaarwisseling een landelijk vuurwerkverbod niet af en namen het heft in eigen hand met een lokaal afsteekverbod. In de praktijk bleek dit lastig te handhaven: in beide plaatsen werd volop vuurwerk afgestoken.

‘Lokaal verbod is onduidelijk en onwerkbaar’

De burgemeesters van onder meer Dordrecht, Sliedrecht, Molenlanden, Gorinchem en Zwijndrecht geven aan dat een lokaal verbod niet werkt. "Je krijgt dan een lappendeken door het hele land, terwijl het nog wel overal verkocht mag worden", reageerde burgemeester Kolff van Dordrecht eerder al bij RTV Dordrecht. “Een dergelijk verbod is nauwelijks te handhaven en tegelijk is de verkoop nog wel toegestaan. Dat is onduidelijk en onwerkbaar”, zegt de Zwijndrechtse burgemeester Van der Loo tegen Rijnmond.
Deze burgemeesters spreken hun voorkeur uit voor een landelijk verbod, net als burgemeester Attema van Ridderkerk, burgemeester Veldhuijzen van Barendrecht en burgemeester Aptroot van de Hoeksche Waard. “Het voorkomen van letsel en gebruik van vuurwerk als agressie-mogelijkheid zijn daarvan de redenen”, zo laat Aptroot weten aan Rijnmond.

Landelijk besluit volgen

Gemeenten als Alblasserdam, Nissewaard, Vlaardingen en Capelle aan den IJssel geven aan zich aan te sluiten bij landelijke regels. De gemeente Capelle laat daarbij weten dat “een algeheel vuurwerkverbod op dit moment nauwelijks te handhaven lijkt tijdens oud en nieuw in Nederland.” Burgemeester Edo Haan van Maassluis ziet vuurwerk met Oud en Nieuw liefst plaats maken voor lasershows en andere moderne technieken.

Illegaal vuurwerk uit het buitenland

De burgemeesters van Goeree-Overflakkee en Hardinxveld-Giessendam stellen dat er op Europees niveau afspraken gemaakt moeten worden. "We weten dat veel van de vuurwerkoverlast veroorzaakt wordt door illegaal vuurwerk uit het buitenland en dan heeft een landelijk vuurwerkverbod niet het gewenste effect", zegt Ada Grootenboer-Dubbelman.
Burgemeester Heijkoop (Hardinxveld-Giessendam): "Alleen met een Europese aanpak om de verkoop aan banden te leggen is een landelijk vuurwerkverbod zinvol en wordt handhaving haalbaar." Hij stelt dat een geleidelijke overgang, waarbij verkoop en afsteken wordt afgebouwd en tegelijkertijd wordt gewerkt aan lokale vuurwerkshows, nodig is. "Inwoners zouden daarbij een rol moeten hebben door bijvoorbeeld een (vuurwerk)vereniging te vormen. Wat mij betreft blijft het een feest van de samenleving. De traditie van vuurwerk blijft dan behouden, maar de schaduwkanten ervan worden geminimaliseerd."

‘Kabinet niet daadkrachtig’

Schiedam heeft sinds maart 2020 een vuurwerk-afsteekverbod in de APV en volgens burgemeester Lamers blijft dat ook zo. "We gaan niet ieder jaar pingpongen met de APV. Dit is onze inzet voor de toekomst", laat hij weten aan de lokale omroep SCHIE. "We willen, hopen en rekenen op landelijke maatregelen. We hebben daar jarenlang op moeten wachten en het kabinet komt niet echt met daadkrachtig vuurwerkbeleid. Dus wij hebben met elf andere gemeenten alvast onze eigen verantwoordelijkheid genomen."

Zo denkt jouw burgemeester over een vuurwerkverbod

Alblasserdam

Alblasserdam sluit zich aan bij een landelijke regeling. Zolang er geen landelijk verbod is, wordt in Alblasserdam het huidige beleid toegepast. "Wel hebben we in Alblasserdam tijdens de jaarwisseling een aantal vuurwerkvrije zones ingesteld."

Albrandswaard

Van de gemeente Albrandswaard hebben wij nog geen reactie ontvangen.

Barendrecht

Burgemeester Govert Veldhuijzen van de gemeente Barendrecht: "Ik ben voor een landelijk vuurwerkverbod. Zonder landelijk verbod heeft een lokaal verbod denk ik geen zin."

Capelle aan den IJssel

Capelle volgt de landelijke richtlijn over het afsteken van vuurwerk. "Een algeheel vuurwerkverbod is er nog niet in Nederland. Vanuit Capelle denken we dat vooral het zware en illegale vuurwerk, dat al verboden is, moet worden aangepakt", stelt het college. "Zwaar en illegaal vuurwerk veroorzaakt de grootste overlast en gevaar voor mens en dier in de samenleving. Een algeheel vuurwerkverbod lijkt op dit moment nauwelijks te handhaven tijdens oud en nieuw in Nederland."

Dordrecht

Burgemeester Wouter Kolff van Dordrecht staat achter een landelijk verbod op vuurwerk. "Maar dat moet wel geleidelijk gaan”, zegt hij tegen RTV Dordrecht. “In een lokaal verbod geloof ik niet, omdat je dan een lappendeken krijgt door het hele land. Terwijl het nog wel overal verkocht kan worden."

Goeree-Overflakkee

Burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman van de gemeente Goeree-Overflakkee vindt dat een verbod op de verkoop én het afsteken van consumentenvuurwerk op Europees niveau afspraken gemaakt moeten worden. "Ik vind het persoonlijk niet uit te leggen dat in die nacht zowel kinderen als volwassenen explosieven – want dat is vuurwerk – afsteken. Dat gebeurt bovendien vaak met een slok op, zonder ervaring of voorzorgsmaatregelen te treffen en in woonwijken, tussen de mensen. We weten dat veel van de vuurwerkoverlast veroorzaakt wordt door illegaal vuurwerk uit het buitenland en dan heeft een landelijk vuurwerkverbod niet het gewenste effect."

Gorinchem

“We zien dat de nadelen van het afsteken van vuurwerk door consumenten zich steeds duidelijker manifesteren", zegt burgemeester Melissant van Gorinchem. "Letselschade, gevoelens van onveiligheid en milieuschade. Laten we samen zoeken naar manieren om de jaarwisseling voor iedereen feestelijk te laten zijn.” De burgemeester wil met de gemeenteraad in gesprek over een nieuwe traditie, in de vorm van een lokale professionele vuurwerkshow. "En laten we als land één lijn trekken. Op nationaal niveau dus. Geen lokale uitzonderingen. Dat is onoverzichtelijk en leidt alleen maar tot chaos. Ik pleit dus voor nationaal beleid. Zolang consumentenvuurwerk beschikbaar is, moeten we de mensen die misbruik maken van het afsteken van (illegaal) vuurwerk keihard aanpakken."

Hardinxveld-Giessendam

“Naast de mooie kant van met name siervuurwerk is er een grote schaduwzijde van slachtoffers bij mens en dier", zegt burgemeester Dirk Heijkoop. "En al jarenlang een grote schadepost aan gemeentelijke en particuliere eigendommen. De laatste jaren komt daarbij dat mensen zich misdragen ten opzichte van hulpverleners. De opkomst van illegaal vuurwerk versterkt dit allemaal ook nog eens. Mijn indruk is dat veel inwoners wel af willen van deze schaduwzijde."
De burgemeester pleit daarom voor een Europese aanpak om de verkoop aan banden te leggen. "Alleen dan is een landelijk vuurwerkverbod zinvol en wordt handhaving haalbaar. Een geleidelijke overgang is nodig om verkoop en afsteken af te bouwen en daar tegenover te werken aan lokale vuurwerkshows. Inwoners zouden daarbij een rol moeten hebben door bijvoorbeeld een (vuurwerk)vereniging te vormen. Wat mij betreft blijft het een feest van de samenleving. De traditie van vuurwerk blijft dan behouden, maar de schaduwkanten ervan worden geminimaliseerd.”

Hendrik-Ido-Ambacht

De gemeente Hendrik-Ido-Ambacht heeft, vooral vanwege het reces, nog niet kunnen reageren.

Hoeksche Waard

"Ik ben (al jaren) voor een landelijk verbod op consumentenvuurwerk, dus geen verkoop en niet afsteken", zegt burgemeester Aptroot van de Hoeksche Waard. “Het voorkomen van letsel en gebruik ervan als agressie mogelijkheid zijn daarvan de redenen."

Krimpen aan den IJssel

"Er is in Krimpen aan den IJssel qua openbare orde geen aanleiding om hierover een standpunt in te nemen."

Lansingerland

De burgemeester van Lansingerland stelt dat een vuurwerkverbod in Lansingerland niet nodig is, omdat inwoners het vuurwerk netjes afsteken. Hij vindt dat de landelijke politiek een besluit moet nemen over een landelijk vuurwerkverbod (zowel de verkoop als het afsteken).

Maassluis

Burgemeester Edo Haan reageert, zoals meer burgemeesters, niet met een volmondig ja of nee tegen een vuurwerkverbod: "Hoewel ik het vuurwerk op zich een mooie vertoning vind, moeten we toch constateren dat de materiele en immateriële nadelen groter zijn dan de voordelen. Ik zou erg voor een alternatieve viering zijn van Oud en Nieuw, met behulp van lasershows en andere moderne technieken, die geen gevaar inhoudt voor mens en dier, en geen schade aanricht. .

Molenlanden

"Een proces om te komen tot een eventueel landelijk vuurwerkverbod moet zorgvuldig gelopen worden, waarbij meerdere facetten een rol spelen", zegt burgemeester Segers van Molenlanden. “Enerzijds het plezier wat vuurwerk tijdens de jaarwisseling veel mensen biedt, anderzijds de effecten op het gebied, de effecten op de zorg, eventuele neveneffecten zoals meer illegaal vuurwerk en hoe daar tegen opgetreden kan worden."
De burgemeester zegt dat veel vuurwerkoverlast nu al van illegaal vuurwerk komt of van vuurwerk dat buiten de toegestane tijden wordt afgestoken. "Een eventueel vuurwerkverbod zou landelijk vanuit het Rijk moeten worden geregeld. Lokale vuurwerkverboden zijn slecht te handhaven."

Nissewaard

"De gemeente Nissewaard volgt het landelijk beleid", zo laat een woordvoerder weten.

Papendrecht

Burgemeester Jetten van Papendrecht is voor een vuurwerkverbod, mits dit landelijk geregeld is.

Ridderkerk

Burgemeester Anny Attema van Ridderkerk is voor een landelijk vuurwerkverbod.

Rotterdam

De gemeente Rotterdam was afgelopen jaarwisseling één van de twaalf gemeenten met een afsteekverbod voor vuurwerk. Dit is opgenomen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). De woordvoerder van de burgemeester heeft laten weten nog niet te kunnen reageren op onze vraag, omdat elk jaar met een raadsbrief over de jaarwisseling wordt gerapporteerd en daarop gewacht dient te worden.

Schiedam

Schiedam heeft sinds maart 2020 een vuurwerk-afsteekverbod in de APV en volgens burgemeester Lamers blijft dat ook zo. "We gaan niet ieder jaar pingpongen met de APV. Dit is onze inzet voor de toekomst", liet hij eerder weten aan de lokale omroep SCHIE. "We willen, hopen en rekenen op landelijke maatregelen. We hebben daar jarenlang op moeten wachten en het kabinet komt niet echt met daadkrachtig vuurwerkbeleid. Dus wij hebben met elf andere gemeenten alvast onze eigen verantwoordelijkheid genomen."

Sliedrecht

"Van vuurwerk kun je genieten maar het levert helaas ook veel schade op", zegt burgemeester Jan de Vries van Sliedrecht. "Een lokaal verbod werkt niet. Een landelijk verbod heeft mijn voorkeur. Dit vraagt wel om een breed maatschappelijk draagvlak en strengere handhaving. Dit vraagt tijd om hier naar toe te groeien."

Vlaardingen

"Wij houden vooralsnog de lijn aan dat we meegaan met de landelijke regels", laat de gemeente Vlaardingen weten.

Voorne aan Zee

Voorne aan Zee is een kersverse gemeente, die op 1 januari is ontstaan uit de voormalige gemeenten Hellevoetsluis, Brielle en Westvoorne. "De nieuwe gemeente moet nog een standpunt innemen over een landelijk vuurwerkverbod", laat een woordvoerder weten.

Zwijndrecht

Burgemeester Hein van der Loo van Zwijndrecht is geen voorstander van een lokaal vuurwerkverbod. "Een dergelijk verbod is nauwelijks te handhaven en tegelijk is de verkoop nog wel toegestaan. Dat is onduidelijk en onwerkbaar. Zwijndrecht volgt de landelijke lijn en bepaalt jaarlijks welke locaties de gemeente bestempelt als vuurwerkvrije zone."
Wat de burgemeester betreft, komen er hardere straffen op illegaal vuurwerk. De burgemeester is een voorstander van een geleidelijke groei naar professionele vuurwerkshows als alternatief voor gevaarlijk, particulier gebruik. Hij is benieuwd hoe we daar het draagvlak onder de bevolking voor kunnen vergroten.
Dit verhaal is een samenwerking met de lokale omroepen SCHIE, RTV Dordrecht en Radio Capelle.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl