DE VERDIEPING

Luister terug - Marianne van den Anker: een wervelwind met een groot hart

Marianne van den Anker.
Marianne van den Anker. © Ruud de Boer
Vanuit kantoor kun je niet het verschil maken als ombudsvrouw. En daarom gaat ze vaak de straat op en opent extra filialen waar inwoners uit Rotterdam en omstreken terecht kunnen als ze in de knel zitten met de overheid. Opkomen voor de medemens: het is Van den Anker op het lijf geschreven.
Je zou haar ook een multi-talent kunnen noemen. Na bestuurskunde te hebben gestudeerd aan de Erasmus Universiteit, werkte ze bij de Rotterdamse politie en publiceerde ze over onder meer milieucriminaliteit. Tijdens haar periode als wethouder voor Leefbaar Rotterdam (2004-2008) met de portefeuille Veiligheid en Volksgezondheid kon je niet om haar heen: ze viel onder meer op door haar strijd tegen mensonterende omstandigheden aan de Rotterdamse Keileweg, een door de gemeente aangewezen tippelzone.

Radio

Maar daar houdt het niet op: Van den Anker kruipt net zo makkelijk achter de radiomicrofoon als presentator voor Radio 1, waar ze maatschappelijke kwesties bespreekt. Maar ze staat net zo makkelijk voor een grote groep mensen als gespreksleider. En nu bijt ze zich vast in de strijd tegen een overvloed aan gemeenteloketten en bureaucratie. "Bijna de helft van de Rotterdammers krijgt het de komende maanden moeilijk", zei ze eind oktober tegen een NRC-journalist.

Ombudsvrouw

'De Verdieping' maakt de balans op van 9 maanden ombudsvrouw van Rotterdam en omstreken. Wat is ze allemaal tegengekomen? Welke zaken moeten nog aangepakt worden? En wat drijft Van den Anker om te blijven vechten tegen onrecht? Hoor het in 'De Verdieping', waar Ruud de Boer een uur lang in gesprek is met 'een harde tante met een groot hart':
Beluister hier het gesprek met Marianne van den Anker
Je kunt het gesprek ook beluisteren als podcast: klik dan op een van onderstaande links. Daar vind je nog veel meer langere gesprekken met bijzondere regiogenoten. 'De Verdieping' wordt ook iedere vrijdag tussen 6 en 7 uitgezonden op Radio Rijnmond.