nieuws

GPS in sigarettenpakjes tegen diefstal

Winkelketen Primera zet een nieuw wapen in tegen sigarettendieven: track en trace-apparatuur. Vrijdagmiddag plaatst burgemeester Aboutaleb de eerste sigarettenverpakkingen met het nieuwe systeem in de winkel aan de Oude Binnenweg.
Tussen de sigarettenpakjes komen namaakpakjes met GPS-zenders te staan die volgens Primera niet van echt zijn te onderscheiden. Als een dief het tabaksschap leeghaalt, is de kans groot dat hij die meeneemt en kan worden opgespoord.

Preventief


De nieuwe aanpak moet afschrikwekkend werken, maar het vergroot ook de kans om daders op heterdaad te betrappen. Winkels van Primera worden voorzien van een waarschuwingssticker die dieven moet weerhouden hun slag te slaan.

Eerdere maatregelen


Eerdere investeringen in onder meer cameratoezicht, rolluiken, paaltjes voor winkels en mistgeneratoren in winkels hebben het aantal inbraken en overvallen al teruggebracht. Dat aantal is de laatste jaren stabiel op zo'n dertig per jaar, van eerder in een kleiner aantal winkels jaarlijks ongeveer vijftig.
Directeur Gert van Doorn van Primera is nog niet tevreden met de daling. De diefstal leidt tot grote materiële en immateriële schade voor de betrokken ondernemers, zegt Van Doorn. "We hebben alles al gezien, van plofkraken tot auto's door de pui. Vaak wordt alles vernield en alle tabak meegenomen. Dat gaat om duizenden euro's per keer. Los van de materiële schade is ook de emotionele impact voor de eigenaren enorm."

500 winkels


Primera heeft zelf geen winkels, maar is een coöperatie waarbij zo'n vijfhonderd zelfstandig ondernemers met eigen winkels in het hele land zijn aangesloten.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp: +3197012113165 of mail: nieuws@rijnmond.nl!