Papendrechts bedrijf waarschuwt voor wit asbest

Bij tal van straalwerkzaamheden in Nederland is de laatste maanden mogelijk wit asbest vrijgekomen. Daarvoor waarschuwt het Papendrechtse bedrijf Sibelco, dat het product Eurogrit in Nederland verkoopt.

In een brief aan de klanten schrijft het bedrijf dat 'er aanwijzingen zijn dat in het product Eurogrit wit asbest is terecht gekomen.' Ook wordt de gebruikers gevraagd hoe vaak de stof de laatste drie maanden is gebruikt.

Volgens Sibelco is het asbest ontdekt bij de productievestiging in Dordrecht. Op het terrein aan de Kilkade zag een medewerker tijdens het werk een verdachte stof. Een monster van het spul is onderzocht en toen bleek dat het om asbest ging. De vijftien medewerkers zijn direct naar huis gestuurd.

Het grit zit voor bedrijven in bigbags en voor consumenten verpakt in bruine papieren zakken van 25 kilo. Het spul wordt gebruikt voor het stralen van allerlei objecten zoals ketels en panden. Bij dergelijke werkzaamheden zijn vermoedelijk asbestvezels vrijgekomen.

Afval Energie Bedrijf in Amsterdam


In Amsterdam werd vrijdag het werk al neergelegd bij het Afval Energie Bedrijf (AEB).
120 medewerkers werden gedoucht en schoongemaakt na het mogelijke contact met asbest bij straalwerkzaamheden van een ketel. ''Dat is een goede maatregel geweest'', zegt asbestdeskundige Yvonne Waterman. ''Wit asbest is gevaarlijk. Je weet nooit of je er ziek van wordt. Dan blijkt vaak pas na 30 of 40 jaar.''

Waterman adviseert mensen die mogelijk met product in aanraking zijn gekomen om voorlopig te stoppen met roken. ''Asbestvezels en roken zijn een hele gevaarlijke combinatie en kunnen het proces van asbest gerelateerde longkanker versnellen.''

AVR in Rozenburg


De AVR heeft een open dag in Rozenburg afgezegd. Het bedrijf werd vrijdagmiddag geïnformeerd door Sibelco. Bij werkzaamheden in Rozenburg was ook Eurogrit gebruikt. Volgens een woordvoerder van AVR is uit de eerste resultaten gebleken dat er geen asbest is gemeten rond de plek van het werk. ''Maar we hebben nog niet alle resultaten binnen.''

Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid


De inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid is door Sibelco geïnformeerd. De inspectie wacht op een inventarisatie en plan van aanpak van het bedrijf. Dat heeft, blijkt uit de brief aan klanten, een extern bedrijf de opdracht gegeven om nader onderzoek te doen.

Sibelco was zaterdag niet bereikbaar voor een reactie.
 

Meer over dit onderwerp:
Nieuws Eurogrit
Deel dit artikel: