Bultrug bezoekt Maasvlakte

Bij de Maasvlakte is dit weekend een bultrug opgedoken. Vogelspotter Julian Bosch maakte er spectaculaire beelden van.

Julian kwam er eigenlijk om zeevogels te spotten. "Het kwam helemaal uit het niets. Ik zag iets in het water en vier seconden sprong de bultrug omhoog. Heel gaaf." De vogelspotter had genoeg tijd om foto's te maken en te filmen. "Ik denk dat hij elke halve minuut wel een keer sprong."

De bultrug is een grote vinvis met lange borstvinnen, een gedrongen lichaam en knobbels op zijn bek en onderkaak. Volwassen dieren zijn twaalf tot zestien meter lang en wegen zo'n 25.000 tot 30.000 kilo.

Bij walvisspotters en toeristen zijn bultruggen populair om hun spectaculaire sprongen, waarbij ze soms compleet boven de waterspiegel komen.

Bultrugpopulaties leggen elk jaar duizenden kilometers af. Ze zwemmen van de koude, voedselrijke poolstreken naar warmere wateren om daar te paren en jongen te krijgen.

Het is niet de eerste keer dat er bij de Maasvlakte een bultrug is gespot. In 2012 zwom er ook al eentje rond.

In hetzelfde jaar strandde een bultrug op Texel. Dat dier kreeg een naam: Johannes. De bultrug was verzwakt en blies op het Waddeneiland zijn laatste adem uit. Na zijn dood bleek dat Johannes eigenlijk Johanna had moeten heten. Het was een vrouwtje.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel: