SPORT

Kunstschaatster Mandy (12) uit Rozenburg droomt van Olympische Spelen: ‘Het is mijn leven’

Mandy op de schaatsbaan
Mandy op de schaatsbaan © OPEN Rotterdam
Ze is pas 12 jaar oud, maar heeft grootse plannen voor de toekomst. Mandy van den Dries uit Rozenburg doet in februari mee aan het NK Kunstrijden in Tilburg. Ondanks een knieblessure is ze druk bezig met de voorbereidingen. En ze droomt ook al verder.
"Meedoen aan de Olympische Spelen lijkt me super tof", zegt ze. "En dan niet winnen, maar gewoon meedoen. Natuurlijk wil je winnen, maar plezier is ook heel belangrijk."
Mandy schaatst al vanaf haar vierde en het is echt haar passie geworden. "Ik kan er mijn emoties in kwijt", zegt ze daarover tegen OPEN Rotterdam. "Het is gewoon mijn leven. Ik en mijn moeder staan er elke dag voor klaar." Vijf dagen per week, zo’n twintig uur in totaal, is ze op de schaatsbaan te vinden voor haar trainingen.
"Ik train haar al zeven jaar", zegt Marieke Ter-Kruithof. "Ze kwam binnen als heel jong meisje, maar je ziet haar steeds meer ontwikkelen van minder speels naar echt een mooie meid. Als kind wilde ze vaak de snelste zijn, maar nu is ze heel serieus bezig met haar carrière. Dat is mooi om te zien."
Mandy op de schaatsbaan
Mandy op de schaatsbaan © OPEN Rotterdam

Temperen

Moeder Raluca ondersteunt haar dochter volledig in haar sport. "Als zij het leuk vindt, vind ik het ook leuk." Maar Mandy's passie is soms zo groot dat Raluca haar best moet doen om haar dochter af en toe wat anders te laten doen. "Mandy is gedreven, ze wil steeds meer en meer. Ik ben degene die dat soms een beetje probeert te temperen. Ze moet echt de balans vinden tussen de trainingen en de vrije tijd", vertelt Raluca.
Die passie is overigens niet zonder resultaat. Vorig jaar stond Mandy ook al op het NK Kunstrijden en werd ze vierde. “Ik weet dat ik deze keer een podiumplaats kan krijgen", zegt ze. "Ik weet niet of ik eerste kan worden, maar ik hoop dat ik derde kan worden."
Dit is een verhaal van onze mediapartner OPEN Rotterdam.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl