FEYENOORD

Netten in De Kuip tijdens Feyenoord - Ajax, kaartverkoop start zaterdag

De netten in De Kuip tijdens Feyenoord-Partizan Belgrado
De netten in De Kuip tijdens Feyenoord-Partizan Belgrado © Rijnmond
Tijdens De Klassieker tussen Feyenoord en Ajax op zondag 22 januari worden er netten geplaatst in De Kuip. Dit om te voorkomen dat er voorwerpen op het veld gegooid kunnen worden. De netten zijn niet nieuw, ook tijdens wedstrijden in Europees verband worden deze geplaatst. Alle vier de zijdes worden tegen Ajax afgeschermd met netten. De kaartverkoop voor de topper begint komende zaterdag.
De netten werden voor het eerst geplaatst in 2016, toen Feyenoord in de Europa League tegen Manchester United speelde. Feyenoord nam die stap destijds omdat bij nieuwe ongeregeldheden de club een straf zou krijgen van minstens één duel zonder publiek. Ook uitsluiting van Europees voetbal hing de club destijds boven het hoofd.
Met het plaatsen van de netten wil Feyenoord voorkomen dat er voorwerpen op het veld worden gegooid, bijvoorbeeld in de richting van Steven Berghuis. Hij verruilde Feyenoord in 2021 voor aartsrivaal Ajax. Iets wat hem door supporters van de Rotterdamse club nog altijd zeer kwalijk wordt genomen. Voor Berghuis wordt het de eerste keer dat hij in een volle Kuip terugkeert. De eerste keer dat hij namens Ajax terugkeerde, nota bene op zijn 30e verjaardag, was het stadion nog leeg als gevolg van de coronamaatregelen.
Kees Lau, voorzitter van de supportersvereniging, baalt van de netten. "Wij willen gewoon voetbal zien zonder netten. Wij zijn daar helemaal niet voor. Laat dit eenmalig zijn, dat we niet elke wedstrijd tegen Ajax tussen netjes moeten gaan spelen."
Als oplossing heeft Lau andere ideeën. "Zet dan extra suppoosten neer. Een tekort aan suppoosten mag nooit een reden zijn om supporters achter netten te zetten. Die extra suppoosten kunnen juist op langere termijn een positief effect geven, want dan houden mensen hun emoties beter in de hand. Zeker omdat we altijd goede relaties hebben met alle suppoosten. Je moet juist mensen meer bij elkaar krijgen."
Lau vindt dat er beter moeten worden nagedacht hoe met supporters om te gaan. "Daar heb ik overigens wel goede hoop in. Dennis te Kloese (algemeen directeur Feyenoord) zegt ook dat de club dichter bij de supporters moet komen. En andersom."

'Dealen met gevolgen'

De wedstrijden in de eredivisie worden uitgezonden door ESPN. De sportzender reageert via een woordvoerder: "Het plaatsen van de netten heeft impact, dat is duidelijk. Het is betreurenswaardig dat zo'n maatregel bij een van de mooiste wedstrijden van het jaar nodig is. Maar de veiligheid staat voorop en als de betrokken partijen het nodig achten voor de veiligheid, dan zullen we er zo goed mogelijk mee om moeten gaan. Maar dat het impact gaat hebben voor de kijkers thuis en in het stadion is duidelijk. We zullen onze uiterste best doen het zo goed mogelijk te doen, maar wij dealen met de gevolgen."
In eerste instantie werd er gesproken over het wellicht deels of geheel sluiten van vak Z. Dat is niet het geval. Alle vakken zijn beschikbaar voor de Klassieker.
De wedstrijd tussen Feyenoord en Ajax begint op zondag 22 januari om 14:30 uur en is uiteraard live te volgen via Radio Rijnmond.
Berghuis in duel met toekomstig ploeggenoot Tagliafico
Berghuis in duel met toekomstig ploeggenoot Tagliafico © Orange Pictures