SLAVERNIJ

‘Vernoem een straat in Dordrecht naar slavenleider Tula'

De oude haven van Dordrecht
De oude haven van Dordrecht © Rijnmond - Rick Huijzer
Met de excuses voor het slavernijverleden die premier Rutte vorige maand aanbood, is het thema actueler dan ooit. Hoog tijd om ook in Dordrecht aandacht aan dit onderwerp te schenken. Dat vindt Dordtenaar en oud-journalist Hans Berrevoets. Hij vindt dat een straat vernoemd moet worden naar één van de belangrijkste figuren uit de geschiedenis van Curaçao, slavenleider Tula.
Rigaud Tula werd in 2010 benoemd tot nationale held van het eiland. Hij wordt gezien als de drijvende kracht achter de slavenopstand in 1795. Hij motiveerde medeslaven om het werk neer te leggen en bij de eigenaar van de plantage waar ze werkten voor vrijheid te pleiten.
Het was het begin van de grootste slavenopstand in de geschiedenis van de Nederlandse Antillen. Onder zijn leiding trokken zo’n 2 duizend slaven naar het gezag in de hoofdstad.
In Dordrecht herinnert niets aan deze opstand en dat moet veranderen, vindt Berrevoets volgens RTV Dordrecht. In het Dordtse kerkblad van de Protestantse Kerk Nederland schreef hij erover. "Nederland en Dordrecht kan met het vernoemen van Tula de historie van de stad veelkleuriger maken. Deze nieuwe naamgeving past bij de stad van de eerste vrije Statenvergadering." Daarnaast wonen in Dordrecht ongeveer 3 duizend inwoners afkomstig van de Antillen, waarbij vooral Curaçao het geboorteland is van Antilliaanse Dordtenaren, zegt hij.

Bijbelse achtergrond

Tula moest zijn daden met de dood bekopen: een maand na de start van de grote opstand werd hij vermoord door blanke machthebbers. "Zijn actie bleek een eerste stap te zijn voor de emancipatie van de zwarte bevolking. Premier Mark Rutte omschreef op 19 december zijn belangrijke historische rol als een aansporing voor bewustwording en om tot anders denken te komen."
Er wordt steeds meer bekend over de rol die Dordrecht heeft gespeeld in het koloniaal verleden van Nederland. Het was een van de zogenoemde suikersteden: er was hier een levendige handel in suiker. Het historisch documentatie- en kenniscentrum Augustijnenhof doet onderzoek naar de Dordtse betrokkenheid bij de slavernij. Vanaf 1 juli is daar een expositie over het Dordtse slavernijverleden.
Dit is een verhaal van onze mediapartner RTV Dordrecht.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl