WOONCRISIS

Anti-kraakster Kayleigh is verhuizen en onzekerheid meer dan zat: 'Ik sta weer op straat'

Kayleigh in de voortuin met verhuisdozen
Kayleigh in de voortuin met verhuisdozen © Rijnmond
De 26-jarige Kayleigh moet haar woning in Rotterdam-Vreewijk verlaten, maar levert uit protest de sleutels niet in. Ze woont er zo'n anderhalf jaar met een anti-kraakcontract. Een alternatieve woning is er niet. Noodgedwongen wordt ze bankslaper en logeert ze bij vrienden. Haar protest is gericht tegen de rechteloosheid van anti-krakers. "Ik voel mij hier thuis en heb hier mijn werk en vrienden. Nu moet ik weer weg. Dat doet mij heel erg veel."
In de straat van Kayleigh worden oude sociale huurwoningen van Havensteder gerenoveerd. In huizen uit de jaren 20 zijn tijdelijke bewoners gekomen, zoals Kayleigh. Inmiddels voelt de wijk écht als haar thuis, maar ze moet weer haar spullen pakken. Ze is in haar jonge leven inmiddels 27 keer verhuisd en is er helemaal klaar mee. "Je wil een plek voor jezelf. Een thuis. Een woning waar je ook ooit aan kinderen kunt beginnen."
Kayleigh laat haar woning in Vreewijk zien:
Kayleigh laat haar huis zien

Vreewijk voelt als thuis

De wieg van Kayleigh stond in Eindhoven. Ondertussen heeft ze op heel veel plekken in Nederland gewoond. In Vreewijk voelt zij zich echt op haar plaats. Het doet pijn dat ze hier nu weg moet. Ook al beseft ze dat dit bij een anti-kraakcontract kan gebeuren. Je betaalt daarom ook minder huur. In het geval van Kayleigh zo'n 200 euro per maand (exclusief nutsvoorzieningen). "Ik heb mijn plek gevonden in de wijk. Ik ben betrokken bij de wijk. Dit was een veilige plek voor mij. "
De woonkamer van Kayleigh toen ze er nog echt woonde
De woonkamer van Kayleigh toen ze er nog echt woonde © Privé
Kayleigh wil graag blijven in Vreewijk en hoopt dat ze een woning aangeboden krijgt in deze omgeving. Ze heeft haar werk in een autowasserette in IJsselmonde en timmert aan de weg als fotografe in een fotostudio. Ze staat ingeschreven voor een sociale huurwoning, maar valt tot nu toe buiten de boot. De wachtlijsten zijn lang. De wachttijd voor een reguliere woningzoekende in Rotterdam is inmiddels zo'n 57 maanden. Dat is bijna vijf jaar.
Kayleigh in de achtertuin
Kayleigh in de achtertuin © Rijnmond

Klussen in het huis

Toen Kayleigh het huis betrok, waren alle muren doorrookt en geel van de nicotine. Samen met haar vriend, die bij zijn moeder woont, heeft ze de woning flink aangepakt om het leefbaar te maken. Al was het wonen in de oude woning vaak behelpen. De gaskachel doet het niet altijd even goed. "Toen het buiten flink vroor, was het 3 graden in de woonkamer." In de laatste weken ging de boiler ook nog stuk. "Die komen ze dan ook niet maken."
Anti-kraakbureau Interveste, die de woning namens Havensteder verhuurt, zegt dat ze nu helaas geen alternatief kunnen aanbieden. "Veel mensen zoeken een woning in Rotterdam. We proberen bewoners die uit een woning gaan altijd een alternatief te bieden en voorrang op nieuwe woningen, maar helaas is dat nu niet gelukt. Er is momenteel zoveel vraag dat het niet gaat", vertelt Mark van de Rotterdamse vestiging. Als bewoners hun woning niet verlaten, neemt de verhuurder uiteindelijk juridische stappen. "Maar dat gebeurt niet zo vaak."
De woonkamer na de kluswerkzaamheden (links)  en de muren in de voorstrijk voor het stucwerk (rechts)
De woonkamer na de kluswerkzaamheden (links) en de muren in de voorstrijk voor het stucwerk (rechts) © Privé

Anti-kraak aanpakken

De Rotterdamse SP wil dat er een leegstandsvisie komt. Burgercommissielid Emin Basoglu gaat het thema binnenkort op de agenda zetten in de commissie Bouwen, Wonen en Buitenruimte. De anti-kraakbureaus die woningcorporaties en de gemeente nu inzetten, zijn volgens hem niet de beste optie. "Er zijn gemeenten die het anders aanpakken. Zodat huurders niet zonder alternatief op straat staan, zoals Kayleigh. Het is te gek voor woorden dat er zoveel mensen werken en dakloos zijn."
De honden van Kayleigh worden nu noodgedwongen opgevangen door kennissen
De honden van Kayleigh worden nu noodgedwongen opgevangen door kennissen © Privé

Protest

In de woonkamer van het huis ligt een blauw tapijt met daarop twee tuinstoelen. Het ziet er op het eerste gezicht bewoond uit. Door een paar meubels in haar woning te laten, probeert Kayleigh nu ontruiming te voorkomen. "Als de woning nog niet leeg is, kan de verhuurder het huis niet zomaar opleveren", legt Lennard van de Bond Precaire Woonvormen uit. Deze bond heeft eerder een petitie aangeboden aan de Tweede Kamer om tijdelijke contracten aan te pakken. Zodat tijdelijke huurders wel rechten opbouwen en niet op straat belanden.
Tuinstoelen en een blauw kleed
Tuinstoelen en een blauw kleed © Rijnmond
De bond organiseerde maandag ook een klein protest om uitzetting te voorkomen. In Kayleighs woonkamer verzamelden allerlei sympathisanten op het moment dat ze haar woning eigenlijk zou moeten opleveren. "Interveste is onverrichter zaken vertrokken. Dit gaat vooral om het principe. Kayleigh kan pas verhuizen bij het aanbieden van een geschikt nieuw huis."

500 euro boete per dag

Kayleigh heeft maandagavond een brief van Interveste ontvangen waarin staat dat ze 500 euro boete per dag moet gaan betalen. "Daar schrik je echt van. Dit is echt bizar." De Vreewijkse gaat juridische hulp inwinnen. Ze wordt ondertussen opgevangen door vrienden waar ze kan slapen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl