GEORGANISEERDE MISDAAD

Rotterdam en Antwerpen gaan meer samenwerken bij drugsbestrijding

Antwerpen havengebied
Antwerpen havengebied © Rijnmond
Het Rotterdamse douane-duikteam gaat vaker onder water op zoek naar cocaïne in de havens van Antwerpen en Gent. Ook willen de opsporingsdiensten in Rotterdam en Antwerpen vaker informatie delen over nieuwe smokkelmethoden. De havensteden voeren daarmee de strijd op tegen drugscriminaliteit.
“Rotterdam en Antwerpen zijn voor drugscriminelen twee zwarte stipjes vlak naast elkaar op de Europese kaart. Dat maakt de havensteden extra aantrekkelijk als toegangspoorten naar het Europese vasteland. En daarom moeten we beter samenwerken in de strijd tegen deze gezamenlijke vijand", zei de Vlaamse minister Vincent van Peteghem (Financiën) tijdens de presentatie van de drugsjaarcijfers in zijn land.
Het is een duizelingwekkende hoeveelheid, die ons allemaal versteld doet staan.
Vlaamse minister Van Peteghem over de 110.000 kilo coke die in Antwerpen is onderschept.
Vlaamse minister Vincent van Peteghem (links) en Nederlandse staatsscecretaris Aukje de Vries (rechts)
Vlaamse minister Vincent van Peteghem (links) en Nederlandse staatsscecretaris Aukje de Vries (rechts) © Rijnmond
Die drugscijfers liegen er niet om. Waar het Hit And Run Cargo-team in Rotterdam het afgelopen jaar minder cocaïne onderschepte (van ruim 70.000 naar 47.00 kilo), werd in Antwerpen juist een record aan cocaïne gevonden. De Vlamingen namen 110.000 kilo in beslag; een stijging van 23 procent ten opzichte van 2021. Van Peteghem: “Het is een duizelingwekkende hoeveelheid, die ons allemaal versteld doet staan.”
Kijk hieronder naar de reportage over deze samenwerking:
Rotterdam en Antwerpen gaan meer samenwerken in de strijd tegen drugscriminaliteit
De gevolgen zijn steeds meedogenlozer en breder voelbaar, vulde de Nederlandse staatssecretaris Aukje de Vries aan, Ze verwees daarmee naar de ‘afschuwelijke excessen’ die in Nederland al langer bekend zijn: jongeren die door de criminelen geronseld worden om de cocaïne uit de containers te halen. Woonwijken die onveilig raken door hennepkwekerijen en drugslabs en de vele schiet- en moordpartijen midden op straat, waarbij ook onschuldige burgers om het leven komen.
In Antwerpen worden die gevolgen pas de laatste maanden nadrukkelijk gevoeld. Daar werden in korte tijd veel gevels beschoten, brandbommen gegooid en handgranaten neergelegd. ‘Nederlandse taferelen’, die te maken zouden hebben met een drugsoorlog tussen criminele bendes. De Vlaamse minister van justitie dreigde te worden ontvoerd. En maandagavond kwam een 11-jarig meisje door een schietpartij op haar huis om het leven. Het kind is het nichtje van een beruchte drugsbaron.
“Op dit moment raken de boven- en onderwereld op volstrekt onaanvaardbare wijze met elkaar verbonden,” concludeert de Nederlandse staatssecretaris. “En dat heeft ontwrichtende gevolgen voor onze samenleving en democratie.” Ze stelt dat Nederland deels een aandeel in het Vlaamse drugsprobleem heeft. Er zijn in Antwerpen al diverse drugsuithalers uit Rotterdam en Amsterdam opgepakt.

Miljoenen extra voor aanpak

Beide landen hebben vele miljoenen extra beschikbaar gesteld om de drugscriminaliteit in de havens aan te pakken. Dit gaat naar de nauwere samenwerking tussen de politie en douane om informatie eerder en sneller uit te wisselen. Een risico-analist van de Nederlandse douane krijgt bij de Vlaamse collega’s een vaste werkplek. En de Rotterdamse duikers zullen vaker in Antwerpen worden ingezet. Ook krijgen de havensteden meer containerscans om de lading te controleren op verboden goederen.
De twee landen willen ook gezamenlijk optrekken met de zogeheten bronlanden waar de drugs in de containers worden gestopt. Zo wil de douane software voor beeldherkenning ontwikkelen op basis van containerscanbeelden uit landen als Colombia, Brazilië en Ecuador, zegt directeur-generaal Nanette van Schelven van de Nederlandse douane.
Directeur-generaal Nanette van Schelven (Nederlandse douane)
Directeur-generaal Nanette van Schelven (Nederlandse douane) © Rijnmond
Van Schelven: “Samenwerking is het sleutelwoord in de strijd tegen de drugscriminaliteit. We moeten samenwerken met lokale, nationale en internationale opsporingsdiensten, maar ook met de terminals, rederijen en bedrijven. Dat vraagt moed en uithoudingsvermogen en hopelijk betaalt al dat werk zich uiteindelijk uit."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl