ROTTERDAMSE HAVEN

Vorig jaar bijna 47.000 kilo cocaïne onderschept in Rotterdamse haven, fors minder dan in 2021

Een van de partijen cocaïne die in de Rotterdamse haven rond de feestdagen werd onderschept
Een van de partijen cocaïne die in de Rotterdamse haven rond de feestdagen werd onderschept © Openbaar Ministerie
In de Rotterdamse haven is het afgelopen jaar 46.789 kilo cocaïne onderschept. Dat is flink minder dan een jaar eerder, toen een recordvangst van ruim 70.000 kilo cocaïne werd genoteerd. De straatwaarde van de in Rotterdam onderschepte drugsvangsten is volgens de opsporingsdiensten ruim 3 miljard euro.
De klapper van 2022 was een cokevangst begin november van ruim 2.800 kilo tussen een lading bevroren pijlinktvis uit Ecuador.
De politie arresteerde vorig jaar 95 mensen rondom de drugstransporten. Ze worden of zijn inmiddels voor de rechter gebracht op verdenking van het deelnemen aan een criminele organisatie, zo maakte het HARC team dinsdagochtend bij de presentatie van de jaarcijfers bekend.
Bekijk hier de reactie van hoofdofficier van justitie Hugo Hillenaar
In dit 'Hit And Run Cargo' team werken douane, FIOD, Zeehavenpolitie en het Openbaar Ministerie in Rotterdam samen. Niet alleen in Rotterdam, maar ook in de haven van Vlissingen. In Zeeland werd vorig jaar ruim 4.000 kilo coke in beslag genomen, bijna een verdubbeling in vergelijking met een jaar eerder.
Corruptie blijft een hardnekkig probleem in de haven. Medewerkers van containerterminals of douanepersoneel geven in ruil voor steekpenningen toegang tot haventerreinen, laten containers door of geven aan in welke container drugs verstopt zit.
In 2022 zijn er minder gevallen van pincodefraude geweest, meldt het HARC team. Met een juiste pincode kunnen criminelen zonder veel problemen drugscontainers van terminals halen. Nieuwe toegepaste digitale technieken maken het een stuk lastiger om op deze manier containers op te pikken.

Strenge uithalerswet werpt vruchten af

Nog eens 241 mensen werden aangehouden die de gesmokkelde drugs uit de zeecontainers haalden of wilden halen. Een aantal van hen werd meerdere keren opgepakt. Deze uithalers kunnen sinds begin vorig jaar door strengere wetgeving maximaal een jaar gevangenisstraf krijgen.
Infiltratie bij havenbedrijven begint al jaren van tevoren
Voorheen werden ze weggestuurd met een boete van 95 euro, waardoor het regelmatig voorkwam dat de politie een uithaler meerdere keren per weekeinde arresteerde. De strenge wet lijkt zijn vruchten af te werpen: in 2021 werden nog 400 uithalers aangehouden.
De meeste uithalers zijn tussen de 18 en 30 jaar; een enkele keer wordt een minderjarige gearresteerd. Het merendeel van de uithalers woont in Rotterdam-Zuid, vertelt de leider van het HARC team, hoofdofficier van justitie Hugo Hillenaar.

Kleinere drugspartijen

De opsporingsdiensten hebben vorig jaar opvallend veel kleinere partijen drugs van 100 kilo of minder onderschept. Het HARC-team denkt dat drugssmokkelaars met die kleinere partijen aan risicospreiding doen: bij een onderschepping is de financiële schade minder groot.
Het overgrote deel van de smokkelwaar komt uit Zuid-Amerika en zit traditiegetrouw in containers met fruit. Maar criminelen hebben ook in 2022 op creatieve manieren geprobeerd hun handelswaar te verstoppen. Een bevroren lading pijlinktvis is daar een voorbeeld van, maar de opsporingsdiensten vonden ook drugs in vismeel, gedroogd rundvlees, een grote partij schoenen en in de plankjes van houten pallets.

Samenwerking met Antwerpen

De Rotterdamse en Zeeuwse drugscijfers worden gelijktijdig gepresenteerd met die van Antwerpen. Dat is niet toevallig. De Nederlandse en Belgische opsporingsdiensten werken steeds nauwer samen. Ze wisselen onder meer kennis uit over nieuwe smokkelmethoden. De havens van Rotterdam en Antwerpen liggen dicht bij elkaar, en zijn niet los van elkaar te zien. Nederlandse drugsbendes zijn actief in beide havens. En strenge controles in de ene haven leidt tot meer smokkel via de andere haven.
De Nederlands-Belgische samenwerking kreeg een impuls na het gezamenlijke bezoek van de burgemeesters van Rotterdam en Antwerpen -Aboutaleb en De Wever- aan Colombia, nu een jaar geleden. Dit Zuid-Amerikaanse land wordt door het HARC team een bronland genoemd, een land waar de drugs worden gemaakt om daarna te worden verscheept naar de rest van de wereld.
Aboutaleb pleitte na dat bezoek voor een honderd procentscontrole van alle containers met fruit uit Zuid-Amerika, maar dat plan viel slecht in de Rotterdamse haven. Havenbedrijven en logistieke bedrijven vrezen voor lange wachttijden en vertragingen

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl