nieuws

RTV Rijnmond Serie: 'Roparun; betrokkenen van het eerste uur'

nroparun26_05.transfer.cropresize.tmp.jpg
nroparun26_05.transfer.cropresize.tmp.jpg
ROTTERDAM - Dit weekend zijn weer alle ogen gericht op de Roparun: de non-stop estafetteloop van Parijs naar Rotterdam. In deze serie aandacht voor dit bijzondere evenement. Vandaag deel 3: 'Betrokkenen van het eerste uur'.
Het is de 19e keer dat teams geld bijelkaar rennen voor mensen met kanker. Zaterdag gaan de lopers van start, maandag komen ze aan op de Coolsingel. TV Rijnmond besteedt met een serie extra aandacht aan de Roparun.

Deel 3: Een terugblik van twee mannen die vanaf het eerste jaar betrokken zijn bij de Roparun.

Henk van der Velde en Peter van der Noord bespreken hun diepte- en hoogtepunten. Voor van der Noord zijn er geen dieptepunten en is elk jaar een hoogtepunt. "Als het laatste team binnenkomt, is dat zo'n emotionele ontlading, voor de lopers, de vrijwilligers, voor iedereen."
Ook blikken de mannen terug op de herdenkingsdienst van 2000 na een ongeval waarbij een Roparunner overleed. Henk van der Velde: "Dat was een heel bijzondere bijeenkomst. Wat een feest had moeten worden eindigde in een ramp." Natuurlijk kijken van der Velde en van der Noord ook vooruit.

Deel 2: Het hospice Hoeksche Waard krijgt van een deel van de opbrengst van de Roparun nieuwe bedden.

In 2006 werd de hospice Hoeksche Waard opgezet om ongeneeslijk zieke mensen te begeleiden naar het onafwendbare einde. De moeder van Ria Messer hoorde van de een op dat andere dag dat ze ongeneeslijke longkanker had.De vader van Ria was te oud om voor zijn vrouw te zorgen en Ria heeft rheuma, dus viel de keuze op hospice Hoeksche Waard.
Deel 1: 'Look good, feel better'. Een workshop voor kankerpatiënten, om er ondanks de gevolgen van de chemotherapie toch goed uit te zien.
Wie een chemokuur ondergaat, verliest meestal haar, wimpers en wenkbrauwen. Verder wordt de huid schilferig en droog. Tijdens de workshop ‘Looking good, feel better’ leren patiënten hoe er ondanks deze vervelende bijwerkingen toch als zichzelf uit te zien.
Annie de Boer en haar dochter hebben de afgelopen maanden chemotherapie ondergaan nadat er bij hun allebei borstkanker werd geconstateerd. Ze hebben alletwee veel baat gehad bij de cursus. Ze kregen tips (leg de nadruk op wenkbrauwen en ogen!) en vonden het prettig om met iets positiefs bezig te zijn.
De workshop wordt in 50 ziekenhuizen in Nederland aangeboden. In onze Rijnmond zijn dat het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht en het Vlietland ziekenhuis in Schiedam. De ziekenhuizen bieden de cursus gratis aan.