DORDRECHT

Moestuineigenaren opgelet! Ook PFAS in slootwater rond Chemoursfabriek

© RTV Dordrecht
Eigenaren van moestuintjes rondom de fabriek van Chemours in Dordrecht moeten voorzichtig zijn met slootwater. Ze kunnen regen- en kraanwater gewoon gebruiken voor hun tuin, maar het gebruik van slootwater wordt in sommige moestuinen afgeraden. Dat blijkt uit onderzoek naar PFAS in de Drechtsteden, Alblasserwaard en Hoeksche Waard.
Bij enkele moestuinen in Sliedrecht adviseerde het RIVM in september al om geen groenten of fruit uit de tuin te eten. Dat kan alleen bij het gebruik van bakken met nieuwe grond. Daar komt nu bij dat het gebruik van slootwater wordt afgeraden. Uit het nieuwe onderzoek blijkt namelijk dat hier te veel PFAS in zit.
PFAS is een verzamelnaam voor chemische stoffen, die in de natuur niet of nauwelijks afbreekbaar zijn, schadelijk voor mens en milieu en gevaarlijk voor de gezondheid. Chemours en voorganger DuPont hebben tientallen jaren - met vergunning van de overheid - deze stoffen geloosd. Het spul kwam terecht in lucht, bodem en water in de wijde omgeving.

Sloot

In sommige Papendrechtse moestuinen adviseert het RIVM om slootwater af te wisselen met regenwater. Het gebruik van regen- en kraanwater wordt namelijk wel als veilig geduid. In de andere moestuinen in de buurt van de Chemours-fabriek geldt dat ook voor slootwater. Uit eerder onderzoek werd al aangeraden om het eten van groenten en fruit uit tuinen in de Drechtsteden af te wisselen met voedsel uit de winkel.
Het RIVM deed ook onderzoek in verder gelegen moestuinen. In onder meer Groot-Ammers, Puttershoek, Klaaswaal en de twee Dordtse moestuinverenigingen aan de Wieldrechtse Zeedijk gelden er geen beperkingen. Dat was ook de uitkomst van het onderzoek in september naar groenten en fruit uit moestuinen.
© RTV Dordrecht / Omgevingsdienst ZHZ
“Dit is een vervelende boodschap voor sommige moestuineigenaren, in het bijzonder voor de moestuineigenaren dichtbij de fabriek”, reageren wethouders uit de Drechtsteden gezamenlijk op de uitkomst van het onderzoek. “Wij vinden dat inwoners niet ongevraagd geconfronteerd mogen worden met de gevolgen van de uitstoot van deze PFAS. Die uitstoot moet wat ons betreft stoppen.”
De wethouders benadrukken dat de vier gemeenten zich met de provincie, GGD en Omgevingsdienst inzetten voor het stoppen van de uitstoot. “Deze stoffen horen niet thuis in het milieu, niet in ons water, niet in ons voedsel.”

Moestuinonderzoek

De wethouders zijn wel blij dat een groot deel van de moestuineigenaren groenten en fruit uit de tuin kan blijven eten en het mogelijk blijft om slootwater te gebruiken.
Via de website van de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid is alle informatie te lezen over het moestuinonderzoek. Wie vragen heeft, is op woensdag 18 januari welkom in zalencentrum De Lockhorst in Sliedrecht. In twee inloopsessies geeft de Omgevingsdienst dan tekst en uitleg bij het onderzoek.
Dit verhaal is van onze mediapartner RTV Dordrecht

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl