Waterschap zet laatste stappen voor zoetwaterleiding Middelharnis

Waterschap Hollandse Delta is druk bezig om het zoetwatergehalte op peil te houden op Voorne-Putten en Goeree-Overflakkee. Donderdag werd de laatste hand gelegd aan het boren van een nieuw inlaadpunt van zoetwater bij Middelharnis.

Tijdens de werkzaamheden worden leidingen van 6,5 meter lengte en 1,70 meter dikte achter elkaar door het boorgat gedrukt. Op die manier ontstaat uiteindelijk een geboorde leiding van 147 meter lengte.

Visstand


Het waterschap legt drie nieuwe inlaadpunten aan in Middelharnis en Dirksland om verzilting tegen te gaan als volgend jaar de Haringvlietsluizen op een kier gaan.

Door de opening moeten vissen als zalm en forel zich beter kunnen voortplanten in het Haringvliet, maar het heeft ook tot gevolg dat er meer zout in het water komt.

Verzilting


Om toch genoeg zoet water te houden is het waterschap bezig meer stroomopwaarts inlaadpunten aan te leggen, zegt heemraad Lies Struik van waterschap Hollandse Delta.


''Het zoete water komt van de rivieren het Hollands Diep en Haringvliet. Er zijn een aantal inlaatpunten, maar een aantal daarvan gaan verzilten, dus nu maken we meer oostwaarts nieuwe inlaadpunten'', zegt Struik.

''Dit project aan de Westhavendijk is daar een onderdeel van om het water meer westwaarts te krijgen op de eilanden. Zo komt er toch meer zoetwater voor onder meer de agrarische sector en de industrie in de Rijnmond.''

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel: