DIEREN

Rotterdamse Maasvlaktekonijnen gedijen goed op Vlieland: 'Ze hebben een belangrijke rol hier'

Rotterdamse konijn uitgezet op Vlieland
Rotterdamse konijn uitgezet op Vlieland © Annemieke van 't Hof
Op Vlieland huppelen sinds kort konijnen die eerder in de Rotterdamse haven hun leefgebied hadden. De dieren zijn in het havengebied gevangen en losgelaten op het eiland. Volgens boswachter Annemieke van 't Hof gaat het goed met ze.
Het uitzetten van konijnen was nodig omdat de dieren op het eiland bijna uitgestorven waren, vertelt boswachter Annemieke. Op dit moment zijn er nog ongeveer vijftig konijnen. "De afgelopen tientallen jaren hadden ze vooral last van ziektes. Daarnaast is het een eiland, dus er was ook geen nieuwe aanwas."
Op Vlieland zijn ze blij dat de konijnenpopulatie is aangevuld met 26 Rotterdamse havenkonijnen. "Konijnen zijn heel belangrijk voor de duinen. Ze graven bijvoorbeeld. Op dat open stukje zand gaat de zandhagedis dan zonnen."
Daarnaast is het ook belangrijk voor de planten die er groeien. "Duinviooltjes houden ook van zo'n open stukje zand. Zodra die daar beginnen te groeien komen daar duinparelmoervlinders op af die er eitjes leggen. Zo zit de cirkel van de natuur in elkaar en de konijn heeft daar een belangrijke rol in."
Op Vlieland zijn 26 Rotterdamse konijnen uitgezet
Op Vlieland zijn 26 Rotterdamse konijnen uitgezet © Annemieke van 't Hof

Zandgrond vergelijkbaar

Hoewel konijnen bekendstaan om hun snelle voortplanting, gaat dat op Vlieland niet snel genoeg. Om die reden zijn natuurbeheerders op zoek gegaan naar plekken waar veel konijnen zijn en waar de natuur een beetje vergelijkbaar is. "Op de Rotterdamse Maasvlakte was dat het geval. Er is dan wel industrie, maar toch is de zandgrond en het gras vergelijkbaar met de kunstduinen hier."
Met de auto en per boot zijn de dieren verhuisd naar het Friese eiland. "Mijn collega's en ik waren zeer verheugd dat ze kwamen. We hebben ze bij de veerboot opgewacht en uitgezet bij oude holen of nieuwe holen die we hebben gegraven."

Rust voor de konijnen

Na een korte check van de lange reis zijn de dieren uitgezet bij het hol. "We gaven ze nog wat hooi mee, zodat ze even rust konden nemen. En een dag later zagen we alweer konijnensporen. Dat betekent dat ze allemaal succesvol de nacht hebben doorgebracht en daarna hun holletje hebben verlaten."
Het verplaatsen van konijnen van Rotterdam naar Vlieland is niet eerder gedaan, maar het gaat volgens de boswachter goed met ze Het plan is dat er eind 2023 een nieuwe groep Rotterdamse konijnen naar Vlieland vertrekt. Ook volgend jaar hopen de natuurbeheerders dit nog eens te doen. "We zijn heel blij met ze."
Eerder maakte Omrop Fryslân deze video over de uitzetting:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl