NIEUWS

Drugscriminelen sturen familieleden naar scheepvaartscholen, school geeft daarom weerbaarheidstraining

De politie op zoek naar uithalers op de ECT-terminal.
De politie op zoek naar uithalers op de ECT-terminal. © MediaTV
Drugscriminelen sturen familieleden zelfs naar scheepvaartscholen, in de hoop dat ze later een strategische baan krijgen in de haven. Dat bleek dinsdag bij de bekendmaking van de cijfers over drugscriminaliteit in Rotterdam. Merken scholen dat ook? En wat doen ze daartegen?
Frits Grondveld, de voorzitter van het College van Bestuur van het Scheepvaart en Transport College, herkent het beeld niet. In de afgelopen twee jaar zijn twee studenten van zijn school verleid drugs uit te halen in de haven, zegt hij. Het OM pakte vorig jaar 251 uithalers op.
Ze zijn vaak verbaasd op hoe makkelijker je erin gezogen wordt en hoe lastig het is om eruit te komen.
Bestuursvoorzitter Grondveld over de leerlingen van het Scheepvaart en Transport College
Wat doet de school daaraan? "We werken nauw samen met politie en justitie", zegt Grondveld op Radio Rijnmond. Ze geven onder meer weerbaarheidstrainingen aan leerlingen, waarbij ze bekend worden gemaakt met de methodes van criminelen. Ook geven ze trainingen hoe groepsdruk te weerstaan en voorlichting aan spijtoptanten, voormalige uithalers. Daarbij worden de risico's duidelijk gemaakt.
Hoe de leerlingen reageren? "Ze zijn vaak verbaasd op hoe makkelijker je erin gezogen wordt en hoe lastig het is om eruit te komen."