NIEUWS

Vanuit het niets steekt een overvaller in alle vroegte op bakker Jeroen in: 'Ik vocht voor mijn leven'

Bakker Jeroen Luijten: gewond en dag na overval
Bakker Jeroen Luijten: gewond en dag na overval © Rijnmond
Achttien hechtingen zitten er in zijn oor en hij zit onder de snijwonden. En toch staat de 49-jarige bakker Jeroen Luijten de dag na de gewelddadige aanval weer in zijn zaak aan het Slotplein in Capelle aan den IJssel. Woensdagochtend in alle vroegte stond hij ineens oog in oog met een wildvreemde man en die begon op hem in te steken. De bakker vocht voor zijn leven en wist de dader de deur uit te werken. De politie is nog op zoek naar hem.
Jeroen Luijten oogt onverschrokken. Want ook vanochtend is hij weer in alle vroegte in zijn eentje in het donker aan het werk gegaan. “Ik was vanochtend wel op mijn hoede maar het zien van schimmen ebt nu ook weg”, zegt hij nuchter. Hij laat zich niet kisten door “een klootzak die hem neersteekt.”
Hij wil er zijn voor zijn klanten. En die zijn er vandaag ook voor hem. Terwijl hij een bakplaat mueslibollen de oven inschuift, stappen ze één voor één binnen. “Een bloemetje voor de schrik”, zegt een vaste klant.
Ik laat me niet kisten door een klootzak die me neersteekt
Bakker Jeroen Luijten
Terug naar de noodlottige woensdagochtend. De leverancier is net langs geweest en normaal gaat dan de achterdeur weer op slot maar daar krijgt de bakker dit keer de kans niet toe. Ineens staat daar een man in het zwart gekleed en met mondkapje op achter in zijn bakkerij. “Hij zei niets, hij vroeg niets. Hij begon gelijk te steken.”
In deze ruimte wordt de bakker aangevallen
In deze ruimte wordt de bakker aangevallen © Rijnmond

Vechten voor zijn leven

Alsof zijn leven op het spel staat, vecht Luijten terug: “Het was leven of dood.” Hij wordt aangevallen met een steekwapen en geraakt in zijn armen, in zijn borststreek, in zijn gezicht en op zijn hoofd. Hoe hij het voor elkaar heeft gekregen, is een wonder, maar hij overmeestert de dader. “Hij heeft helemaal niets gezegd. Alleen toen ik hem beetpakte, riep ie au au au.” Luijten werkt de dader de deur uit en belt 112.
Hij bloedt als een rund en zijn rechteroor hangt er half af. Onderweg in de ambulance op weg naar het ziekenhuis, regelt hij dat twee medewerkers de bakkerij open houden. Hij wil de boel draaiende houden.
Bakker Jeroen Luijten maakt selfie van zijn verwondingen
Bakker Jeroen Luijten maakt selfie van zijn verwondingen © Jeroen Luijten
In het ziekenhuis zijn er achttien hechtingen nodig om zijn oor weer vast te zetten. Verder zit hij onder de stevige snijwonden in armen, op rug, borst en hoofd. Ook in zijn gezicht is hij toegetakeld. Op zijn kin en voorhoofd zitten schrammen en een paar flinke japen.
Op de hersenscan is geen schade te zien. Dat is een pak van zijn hart want anders had hij verplichte rust moeten nemen en de zaak dicht moeten gooien. Nu gaat hij na het ziekenhuisbezoek gelijk terug naar de zaak. Met een kleine beetje hoofdpijn dat wel. “Lang leve de medicatie”, grapt hij.
Dat je er weer staat, vind ik heel wat!
visboer Frijters
Ook collega-winkeliers lopen binnen om de bakker een hart onder de riem te steken. “Dat je er weer staat, vind ik heel wat”, zegt de man van Vishandel Frijters verbaasd. Hij brengt een grote schaal met fruit mee. Bij de collega’s zit de schrik er ook goed. “Ik begin ook in mijn eentje in het donker, en je moet er niet aan denken”, zegt de visboer.

Hoe dom kan je zijn?

“Echt verschrikkelijk vind ik dit”, zegt Els uit Rotterdam-Nesselande. “Ik denk ook: hoe dom kan je zijn? ‘s Ochtends vroeg is er nooit wisselgeld.” Els heeft jarenlang gewerkt in het bloemenstalletje tegenover de bakkerij en kan het weten. “Ik denk dat het een junk is geweest, of in ieder geval iemand die niet spoort.”
Els komt bloemetje brengen voor bakker Jeroen Luijten
Els komt bloemetje brengen voor bakker Jeroen Luijten © Rijnmond

Trots op bakker

Els zag de toegetakelde foto van Luijten op Facebook en komt speciaal langs. “Hoe gaat het tussen de oren?”, vraagt ze. “Ik kan me voorstellen dat hij bang is als hij nu de deur opendoet. Maar hij zegt helemaal niet. Hij is sterk en ik ben trots op hem. Hij is een goed voorbeeld van nooit toegeven.”
Bakker Luijten kent geen angst maar hij is wel ontroerd door alle aandacht. “Daarom sta ik hier weer en daarom ben ik ook emotioneel.” Alle aandacht doet hem zichtbaar goed.
De dader loopt nog vrij rond maar Luijten heeft er alle vertrouwen in dat de politie hem weet op te sporen. “De buurman heeft scherpe camerabeelden van hem.” Ook heeft hij tijdens het gevecht zijn muts en mondkapje afgepakt. “En daar heeft de politie DNA van afgenomen.” Volgens Luijten is het dus een kwestie van tijd voordat ie tegen de lamp loopt.