RECHTSZAAK

Nieuwe aflevering in soap met rioolkast in Dordrecht: gemeente weer voor de rechter gesleept

© RTV Dordrecht
Een rioolkast pal voor een huis bouwen mag niet en daarom moet het ding weg voor een pand aan de Hazelaarlaan in Dordrecht. Dat oordeelde de rechter bijna een jaar geleden. De gemeente moest het ding weghalen en wel voor 31 december 2022. Inmiddels is het nieuwe jaar aangebroken en wat blijkt: de rioolkast staat er nog. Dit is een nieuwe episode in de Dordtse rioolkastsoap.
Reden dat het weghalen niet op tijd lukte? Volgens de gemeente stuitte het verplaatsen op allerlei problemen. Zo waren er bezwaren van andere bewoners in de straat en is het technisch allemaal erg lastig om de boel weg te halen. Maar omdat de gemeente niet op tijd was, stapt de bewoonster weer naar de rechter.
Ze ging de strijd in 2018 al aan, want toen werd haar woning met het gedrocht in de voortuin opgeleverd. Het gemaal moest eigenlijk op een andere plek komen, maar werd door een blunder voor haar deur geplaatst. De gemeente vertelde meerdere keren dat het ding weggehaald zou worden, maar tot op heden zonder succes.

Schadevergoeding

Tijdens de rechtszaak vorig jaar eiste de bewoonster ook een schadevergoeding. Die werd van de hand gewezen, omdat de rechtbank genoegen nam met de toezegging van de gemeente dat de kast echt voor 31 december 2022 zou zijn verplaatst.
Dus in het kort geding dat nu is aangespannen eist de advocaat van de bewoonster alsnog een schadevergoeding en uiteraard een oplossing voor het verplaatsen van de rioolkast. Ook zou de rechter een dwangsom kunnen opleggen. Dat is een boete voor elke dag dat de toezegging niet wordt waargemaakt.
In het vorige college waren de wethouders Stam en Sleeking verantwoordelijk voor de rioolkast. Nu is dat wethouder Rik van de Linden. Hij zegt dat de kwestie zeer ingewikkeld is. Het besluit over een andere plek is er volgens hem bijna, maar een termijn noemt hij niet. Het kort geding dient vermoedelijk volgende week of de week daarna.
Dit verhaal komt van onze mediapartner RTV Dordrecht