BEROVING

Drama in Vlaardingen: de vader van Pepijn probeerde de overvaller van zijn zoon nog te reanimeren

"We gaan nu noodgedwongen verhuizen. Weg van de plek waar de hel begon." In zijn slachtofferverklaring vertelt de 19-jarige Pepijn uit Vlaardingen hoe zijn leven op een rampzalige manier veranderde toen hij werd beroofd. Hij pakte het mes af van zijn overvaller en stak hem dood.
In de Rotterdamse rechtbank draait het deze vrijdagmiddag om twee verdachten van een dramatisch verlopen beroving in Vlaardingen. Op een vroege zaterdagochtend eind juni vorig jaar zou Melih N. (20) de chauffeur zijn geweest en Mehmet U. (19) en zijn minderjarige broer de 'lokkers'. Na een avondje stappen zorgen ze er in nauw overleg voor, zegt justitie, dat Pepijn en Britt op de afgesproken plek belanden.
Bij een parkje in de wijk Vlaardingen-Ambacht staat Emre Sarpdag (18) klaar met een lang mes. Het is hem te doen om het horloge om Pepijns pols: een Rolex. Volgens verdachte Melih is het niet de bedoeling dat Emre dat mes ook gebruikt, zegt hij in de rechtbank. "Het is een Hollander, zei Emre. Het zal heel simpel zijn. Hij is dronken, ik schreeuw en ik kijk boos. Ik heb gezichtsbedekking. Dan geeft hij het horloge wel, zonder tegenstribbelen. Zeker als hij met zijn vriendin is."

'Niet dood gaan!'

Waar Mehmet tijdens de zitting gebruikmaakt van zijn zwijgrecht, praat Melih. "Ik werd de dag ervoor benaderd door Emre. Of ik iemand wist die hem kon brengen en ophalen. Dat heb ik gedaan, maar de desbetreffende nacht was die persoon dronken. Toen heb ik het domme plan gemaakt zijn plek in te nemen. Het was stoerdoenerij en verkeerde loyaliteit. Ik vond het heel erg dat ik mijn vriend niet kon helpen op het moment dat hij op sterven lag."
Pepijns vader, die huisarts is, probeert Emre nog wel te helpen, blijkt uit de slachtofferverklaring: "Mijn vader reanimeert m'n aanvaller die me zojuist probeerde om te brengen. Niet dood gaan! Alsjeblieft, niet dood gaan! Mijn schouder is uit de kom en mijn handen zijn kapot. M'n broek en schoenen zijn doordrenkt van bloed." De vader huilt als hij de woorden van zijn zoon voorleest. Zelf is de 19-jarige er mentaal niet toe in staat om het woord te voeren in de rechtbank.
Een agent die net op weg is naar zijn werk ziet het grotendeels gebeuren. In de rechtbank krijgen we door alle verklaringen een beeld van het drama. Emre steekt in op Pepijn, snijdt hem diep in zijn handen als die afweert, dan grijpt Pepijn het mes en raakt zijn belager. Het is een fatale wond. De Rolex waar het allemaal om te doen is blijkt tijdens de zitting overigens nep te zijn.

Nachtmerrie

"Het is noodlottig. Heel heftig", zegt verdachte Melih. "Ook voor de andere betrokkenen. Daar bied ik mijn excuses voor aan. Ik was naïef en dacht dat het wel goed zou aflopen. Ik wist niet dat Emre een mes bij zich had." Tijdens de beroving wacht hij in de auto. "Toen ik de politie zag, ben ik weggereden." Op internet leest hij die ochtend wat er daadwerkelijk is gebeurd. "Deze zaak kent alleen maar verliezers."
Deze beschermhoes van een mes lag op straat en is meegenomen door de politie.
Deze beschermhoes van een mes lag op straat en is meegenomen door de politie. © MediaTV
Ook Britt vertelt haar verhaal in de rechtbank. Over de minderjarige vermeende 'lokker' zegt ze: "In de loop van de avond had ik goede gesprekken met je en ik dacht dat je zo zorgzaam voor me was, omdat je me wilde beschermen voor het kwade. (...) Helaas is later die avond het tegendeel bewezen. Ik wou zo graag mijn bed in, maar kwam in mijn grootste nachtmerrie terecht. Een jong meisje dat na een avond stappen een jongen ziet met een groot mes, die roept dat hij me dood gaat steken." Ze wenst de nabestaanden van Emre sterkte met hun verlies. Zelf zegt de 18-jarige nog altijd getraumatiseerd te zijn.

Nachtmerries

Niet alleen Britt heeft het ruim een half jaar na de fatale beroving zwaar. Kort na zijn vriend Emre verloor Melih onverwacht ook een oom, die als een broer voor hem was. Hij zou beginnen aan een HBO-opleiding Bedrijfskunde, maar daar kwam niks van terecht. In de weinige woorden die hij spreekt, vertelt Mehmet dat hij een werkplek bij een kapper heeft afgezegd. Hij zit nog altijd vast.
Pepijn wil kok worden en zijn eigen Aziatisch restaurant openen, maar kan geen mes meer vasthouden. Er zijn zenuwen in zijn vingers beschadigd en hij heeft nachtmerries en zware herbelevingen. Hij krijgt nu intensieve therapie. Onder meer om mentaal weer een mes op te kunnen pakken. Op zijn vijftiende is hij al eens eerder overvallen. Wat hem ook zwaar valt, is dat hij nog altijd niet weet of hij vervolgd zal worden voor de dood van Emre. Verder gaat het gezin binnenkort weg uit Vlaardingen in een poging een nieuwe start te maken.
Tegen verdachten Melih en Mehmet eist justitie een straf van elf en tien maanden voor het medeplegen van beroving. "Ze hadden onderling veelvuldig contact, iedereen wist waar hij moest zijn. Niet weten dat er een mes gebruikt werd, is een ongeloofwaardige verklaring. Dit doe je niet met je blote vuisten", zegt de officier van justitie.
De advocaat van Melih hoopt op een straf die niet hoger is dan de maanden die hij al heeft vastgezeten. "Melih had zijn leven goed op orde. Dit is een keuze waar hij tot de dag van vandaag spijt van heeft. Hij heeft gebracht en is blijven wachten, meer is het niet."
De Rotterdamse rechtbank doet op 27 januari uitspraak. De minderjarige broer van Mehmet moest deze week voor de jeugdrechter verschijnen. Die zaak was achter gesloten deuren.