GEORGANISEERDE MISDAAD

Aboutaleb: 'Jonge drugsuithaler is meer gebaat bij gedwongen opvang in gesloten instelling dan met een taakstraf'

De politie op zoek naar uithalers (l) en burgemeester Aboutaleb (r)
De politie op zoek naar uithalers (l) en burgemeester Aboutaleb (r) © MediaTV/Rijnmond
Burgemeester Aboutaleb wil dat minderjarigen niet alleen een taakstraf krijgen als ze met drugs in de haven worden betrapt. Hij pleit voor een meer afschrikwekkendere straf, zoals gedwongen opvang met onderwijs achter gesloten deuren. "Ik weet niet of een paar peuken in het park opruimen passend genoeg is voor een kind dat gevoelig is voor de verleiding van geld of een brommer."
De burgemeester zei dit in het programma De Verdieping bij Radio Rijnmond, waar presentator Ruud de Boer hem vroeg wat hij vindt van de enorme aantallen uithalers die in korte tijd zijn opgepakt. ''Treurig", vond Aboutaleb. Hij doelde daarmee niet alleen op het aantal arrestanten (ruim veertig sinds 1 januari), maar ook op de leeftijd van enkele uithalers. Sommigen waren nog geen 18 jaar. De jongste was 14 jaar.
Een deel van de volwassen uithalers werd met drugs in hun handen betrapt. Daardoor komen ze in aanmerking voor een gevangenisstraf. Maar de minderjarigen komen weg met een taakstraf. "Ik zeg niet dat zij een zwaardere straf verdienen, maar wel een passendere straf om ze tegen zichzelf te beschermen. Anders is de kans op recidive vrij groot."
Volgens Aboutaleb laten de jongeren zich te snel verleiden door de belofte van een nieuwe telefoon of brommer als beloning voor het weghalen van drugs uit zeecontainers. "Zeker die jonge kinderen die gevoelig zijn voor luxe en geld moet je proberen weer op het rechte pad te krijgen."
Naast opvang in bijvoorbeeld een gesloten inrichting pleit hij ook voor opvoedingsondersteuning voor de ouders van deze minderjarigen. "De beste preventie is het thuisfront. Vaders en moeders moeten hun kind aanspreken als het 's nachts nog op straat loopt. Ik weiger die rol van die ouders op mijn nek te nemen, maar ik blijf ze er wel op aanspreken. En als ouders om hulp vragen zijn er instanties die ondersteuning kunnen bieden."
Burgemeester Aboutaleb deed zijn verhaal bij presentator Ruud de Boer
Burgemeester Aboutaleb deed zijn verhaal bij presentator Ruud de Boer © Rijnmond

Preventie met Gezag

Dankzij extra geld van het Rijk gaat de gemeente de komende maanden flink op preventie inzetten met het project Preventie met Gezag. Hiermee moet worden voorkomen dat jongeren de criminaliteit in worden gezogen. Ambtenaren en justitie gaan meer de wijken in en brengen in kaart hoe de jongeren in het gareel kunnen worden gehouden.
"Helaas moet een jongen eerst tegen de lamp lopen voordat ze tot inkeer komen. Dat moet anders. Wij gaan 39 hubs voor de jeugd maken. Nee, dat zijn geen buurthuizen waar je gesubsidieerd een jointje kan roken, maar plekken waar perspectief wordt geboden. We kijken wat hun talenten zijn en bieden een alternatief met theater, sport en muziek. Maar let wel: we treden ook op als het misgaat, want ons aanbod zal nooit kunnen concurreren met het aanbod van een drugscrimineel."

Laag pitje

De opvallende hausse aan drugsuithalers dit jaar staat in schril contrast met de forse daling van het aantal opgepakte drugsuithalers en in beslaggenomen kilo's cocaïne vorig jaar. De burgemeester heeft hier geen verklaring voor. Wel is het zo dat de politie en douane extra actief zijn rond de jaarwisseling. "De criminelen denken waarschijnlijk dat wij rond kerst en oud & nieuw op een laag pitje opereren. Integendeel, we schalen dan juist op."
Legaliseren van drugs vindt hij 'de grootst mogelijke onzin' in een globale wereld waar je als liberaal land niet in je eentje kunt opereren. "We moeten zorgen dat we het probleem beheersbaar krijgen want het drugsgeld gaat onze bovengrondse economie domineren. Dat zorgt er per definitie voor dat we een narcostaat worden."
Drugsgeld gaat onze bovengrondse economie domineren en dan worden we een narcostaat.
Hij verwijt de overheid en instanties dat ze te lang hebben nagelaten de drugscriminaliteit aan te pakken. "We hebben het allemaal laten gebeuren door niet te investeren in menskracht, apparatuur en technologie. Handel stond jarenlang boven veiligheid. Daar betalen we nu de prijs voor."

Voldoende

Dat de jaarcijfers uit 2022 er iets rooskleuriger uit zien als de afgelopen jaren, ziet Aboutaleb als zijn eigen prestatie, samen met die van collega-burgemeester Bart de Wever uit Antwerpen. Ze trekken al een aantal jaar samen op in de strijd tegen de drugscriminaliteit in de havensteden. De positieve effecten daarvan zijn voor Aboutaleb geen reden om achterover te leunen. "Nederland scoort wat mij betreft qua drugsaanpak net een voldoende."
Het kan en moet anders, klinkt het ferm. Maar dan moeten bedrijven en overheidsinstellingen wel breken met de manier van werken zoals ze gewend zijn. Veiligheid moet boven handel komen te staan, stelt Aboutaleb. Zo moeten internationale overheden hun havens beter beveiligen en de schepen tot ver buiten de kustlijn beter controleren.
En in eigen land moet de privacy op de schop. "De privacy van criminelen wordt op dezelfde manier beschermd als die van goede burgers. Daardoor mogen we bijvoorbeeld geen drones inzetten om de haven vanuit de lucht te controleren. Die privacy is mij een doorn in het oog. Havenwerkers zouden ook hun privételefoon moeten thuislaten. Daarmee kunnen ze foto's maken en informatie doorspelen. Maar ik kan zo'n maatregel niet afdwingen. Dat moeten de bedrijven en het Rijk doen."
Het is nu vrijdagavond en ik weet zeker dat er weer duizenden lijntjes door de neuzen van het uitgaanspubliek gaan.
Wat hem betreft is de bestrijding van de drugscriminaliteit niet alleen een zaak van politie en justitie. Ook de gebruikers hebben een verantwoordelijkheid. "Deze ellende is allemaal het gevolg van de normalisering van het gebruik. Het is nu vrijdagavond en ik weet zeker dat er weer duizenden lijntjes door de neuzen van het uitgaanspubliek gaan. Maar daarvoor worden wel mensen doodgeknuppeld en doodgeschoten in de Latijns-Amerikaanse landen. Deze week is nota bene een meisje van 11 door drugscriminelen in Antwerpen vermoord. Laten de gebruikers dat eens tot zich doordringen: bezie waar je mee bezig bent."
Bekijk hieronder het complete gesprek met burgemeester Aboutaleb terug.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl