nieuws

Tijgertjes geboren in Diergaarde Blijdorp

2010-tijger02.cropresize.tmp.jpg
2010-tijger02.cropresize.tmp.jpg
ROTTERDAM - Voor het eerst in acht jaar zijn er tijgers geboren in Diergaarde Blijdorp. Verzorgers troffen vrijdagochtend drie jongen aan in het kraamhol van vrouwtjestijger Alia. Een jong was te zwak en stierf al snel. De anderen twee maken het goed.
Het blijft volgens Diergaarde Blijdorp nog even spannend of het goed blijft gaan met de jonge dieren. Het is de eerste keer dat Alia moeder is geworden en regelmatig gaat het door onervarenheid niet goed. Moeder en jongen krijgen de komende dagen rust en daarom zijn ze nog niet te zien voor het publiek.

Europees fokprogramma

De vader, de vijftienjarige Hermes, is wel te zien. Hij heeft in Blijdorp al in 2000 en 2002 jongen verwekt. Aangezien Hermes genetisch erg belangrijk is voor het Europese fokprogramma, kreeg hij op zijn oude dag nog gezelschap van het jonge vrouwtje Alia uit Duitsland, om nog één keer jongen te verwekken. In het begin was Alia doodsbang voor Hermes. Pas later,toen Alia ouder werd, nam haar angst af en medio februari hebben ze gepaard, met nu twee op het oog gezonde jongen als resultaat.

Bedreigd

Hermes en Alia zijn Sumatraanse tijgers, die in het wild erg bedreigd zijn. Bij de laatste telling op Sumatra stopte de teller al op 326. Na de eerste kritische dagen zullen de jongen zo snel mogelijk voor de bezoekers te zien zijn.