FEYENOORD

Feyenoord doet uitstekende zaken, loopt uit op concurrenten en verstevigt de koppositie na zege bij FC Groningen

Orkun Kökçü na zijn treffer voor Feyenoord tegen FC Groningen
Orkun Kökçü na zijn treffer voor Feyenoord tegen FC Groningen © VK Sportphoto - Tom Bode
In de Euroborg heeft Feyenoord een makkelijke zondag gehad bij FC Groningen. De Rotterdammers waren veel te sterk voor de nummer vijftien van de eredivisie en spaarden de Groningers nog (0-3). Na deze overwinning blijft Feyenoord zeker nog een speelronde koploper, omdat het gat met nummer twee AZ vier punten is.
Drie belangrijke momenten in FC Groningen-Feyenoord
Drie belangrijke momenten in FC Groningen-Feyenoord © VK Sportphoto - Tom Bode
Alle seinen stonden voor aanvang van het uitduel met FC Groningen op groen voor Feyenoord. Directe concurrenten Ajax, PSV en FC Twente speelden allemaal gelijk, waarna de koploper bij een overwinning op maar liefst drie teams kon uitlopen. Op voorhand leek FC Groningen een haalbare kaart voor de Rotterdammers, omdat de wit-groenen eerder deze week pijnlijk in de beker werden uitgeschakeld door tweededivisionist SV Spakenburg. Daarnaast zaten de Groningers met een vijftiende plaats al in degradatienood.
Arne Slot blij na FC Groningen-uit: 'Het voetbal van Feyenoord vind ik goed'
Vanaf het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Jeroen Manschot trok de thuisploeg een muur op, die de Rotterdammers moest slechten. In de beginfase liet Feyenoord direct de tanden zien. Daarin testte Alireza Jahanbakhsh met zijn linkerbeen het reactievermogen van FC Groningen-doelman Michael Verrips. De Rotterdammers hadden vervolgens de bal vaker in het bezit en zorgden voor veel gevaar.
Feyenoord viert het feestje na de 0-1 van Igor Paixão tegen FC Groningen
Feyenoord viert het feestje na de 0-1 van Igor Paixão tegen FC Groningen © VK Sportphoto - Tom Bode
De beloning volgde in de negentiende minuut. Mats Wieffer, die weer het vertrouwen kreeg van hoofdtrainer Arne Slot, gaf aan de rechterkant van het veld de bal goed voor. Bij de tweede paal hoefde Igor Paixão alleen maar binnen te knikken (0-1). Daarmee scoorde de Braziliaanse aanvaller zijn eerste treffer voor Feyenoord. De Rotterdammers hadden FC Groningen daarna nog steviger in de tang. Het was wachten op de 0-2. Die kwam er in de dertigste minuut. Eerst stuitte Sebastian Szymanski nog op Verrips, maar de doelman van de thuisploeg was kansloos op een geweldige plaatsbal van aanvoerder Orkun Kökçü.
Zo klonk de 0-2 van Orkun Kökçü bij FC Groningen-Feyenoord op Radio Rijnmond
Hoewel Wieffer als defensie middenvelder was opgesteld, liet hij meermaals in de eerste helft zijn aanvallende kwaliteiten zien. Bij het openingsdoelpunt gaf hij de assist, maar de Feyenoorder kreeg zelf ook kansen. Wieffer schoot een bal net naast en kopte vlak voor de rust een grote kans over.

Zorgeloos

Na de rust ging Feyenoord verder met datgene waar de ploeg mee bezig was: aanvallen. Jahanbakhsh en David Hancko, die na zijn armblessure tegen PEC Zwolle gewoon kon spelen, kregen goede mogelijkheden om de derde Rotterdamse goal te maken. Zij hielden echter FC Groningen hierbij in leven. Enkele minuten later kopte Wieffer weer een bal naast.
Feyenoord-middenvelder Mats Wieffer kon door FC Groningen niet worden afgestopt
Feyenoord-middenvelder Mats Wieffer kon door FC Groningen niet worden afgestopt © VK Sportphoto - Tom Bode
Ook na deze kansen was er geen vuiltje aan de lucht voor Feyenoord. De Rotterdammers hoefden niet groots te spelen om de controle op de wedstrijd te houden. FC Groningen had niets in de melk te brokkelen. Sterker nog, het eerste schot op doel werd bij de thuisploeg pas in de 73e minuut genoteerd. Ricardo Pepi dacht even de aansluitingstreffer te hebben gescoord, maar het doelpunt van de spits werd geannuleerd vanwege hands. Later moest Feyenoord-doelman Justin Bijlow aan het werk op een schot van diezelfde Pepi.
Justin Bijlow na FC Groningen-Feyenoord (0-3): 'We hadden meer moeten scoren'
Feyenoord zorgde nog voor een toegift in de Euroborg. In de blessuretijd ontworstelde invaller Santiago Gimenez zich van zijn directe tegenstander. Hij zette een dribbel in en rondde vervolgens keurig af (0-3). Na deze overwinning heeft Feyenoord de koppositie nog meer glans gegeven. De Rotterdammers blijven, hoe volgende week De Klassieker tegen Ajax in De Kuip ook zal aflopen, zeker één speelronde de lijstaanvoerder.

FC Groningen - Feyenoord 0-3 (0-2)

19' 0-1 Igor Paixão
30' 0-2 Orkun Kökçü
90+1' 0-3 Santiago Gimenez
Opstelling Feyenoord: Bijlow; Pedersen, Geertruida, Hancko, Hartman; Wieffer, Kökçü, Szymanski (62' Taabouni); Jahanbakhsh (81' Wålemark), Danilo (71' Gimenez), Paixão (82' Idrissi)