nieuws

Afspraken over bedreigde gezinsvoogden

jeugdzorg.jpg
jeugdzorg.jpg
ROTTERDAM - Het Bureau Jeugdzorg in Rotterdam heeft concrete afspraken gemaakt met de politie over bedreiging van gezinsvoogden. Aangiftes worden met voorrang behandeld, net zoals dat gebeurt met ambulancemedewerkers of personeel in het openbaar vervoer.
Jeugdzorg Rotterdam heeft ongeveer twintig keer per jaar te maken met ernstige bedreigingen die worden geuit naar gezinsvoogden. Directeur René Meuwissen: “We hebben het dan niet over scheldpartijen, die heel veel voorkomen. Ook als wordt gezegd “ik weet waar je kinderen op school zitten”, geldt dat niet als ernstige bedreiging. Er moet een concrete handeling inzitten, als “ik weet waar je woont en ik maak je dood”. Daarnaast hebben we te maken met spugen en slaan, maar dat komt gelukkig niet vaak voor”.
Jeugdzorg neemt zelf ook preventieve maatregelen. Meuwissen:”We maken elke keer een risico-inschatting. Soms gaat er politie mee als een gezinsvoogd op huisbezoek gaat. Als er moeilijke gesprekken worden gevoerd met ouders in ons eigen pand, dan is er ook een beveiliger aanwezig en is er camerabewaking”.
Voor de rechtbank in Rotterdam diende donderdag een zaak tegen een 25-jarige man die gezinsvoogden zou hebben bedreigd en bespuugd. De man wordt ook verdacht van mishandeling van zijn vriendin en van een klant van de vrouw, die als escortdame werkte. Justitie eiste twee jaar cel voor de mishandelingen en één maand voor de bedreiging van de gezinsvoogden.
René Meuwissen van Jeugdzorg Rotterdam over de bedreiging van gezinsvoogden: