RECHTSZAAK

Harde klap voor moeder: Ruud S. houdt vol dat hij werd gedwongen hun baby Emily te doden

Links: Ruud S., rechts: baby Emily
Links: Ruud S., rechts: baby Emily © Rijnmond
Het is een half jaar geleden dat de 22-jarige Rotterdammer Ruud S. de keel van zijn eigen dochtertje Emily doorsneed. Dat hij het gedaan heeft, daarover bestaat geen twijfel. Ruud S. heeft het toegegeven, alleen hij handelde in opdracht van moeder Jasmin en haar familie, zei hij tijdens de eerste zitting in oktober vorig jaar. Vandaag herhaalt hij dat voor de militaire rechtbank in Arnhem.
Het gaat een stuk beter met hem, zegt hij tegen de rechter als die daarnaar vraagt. Ruud voegt er aan toe dat hij toen – in juli 2022 – in een psychose zat. "En daar hebben ze misbruik van gemaakt. Ze hebben me gedwongen om Emily dood te maken." Opnieuw zegt hij dat hij tot zijn gruwelijke daad is aangezet. Zijn dochtertje zou eind deze maand een jaar geworden zijn.
Via een videostream woont Ruud S. de zitting bij vanuit de gevangenis in Vught. Zijn ouders zitten in de rechtbank in Arnhem. "Dag papa, dag mama”, zegt Ruud als hij ze op een scherm ziet.
De rechter wil weten wat er is verbeterd. "De medicijnen", antwoordt Ruud. Hij krijgt haldol (haloperidol) voorgeschreven tegen psychoses. "Het heeft wel een paar bijwerkingen, maar voor de rest gaat het hartstikke goed."

Gekleurde herinnering door psychose

De rechter vraagt niet verder naar wat Ruud S. precies bedoelt dat hij gedwongen werd om zijn dochtertje te doden. Dat bewaart hij voor de inhoudelijke behandeling van de zaak in maart. Nu wordt alleen de voortgang van het onderzoek besproken en of er nog een aantal dingen moet worden uitgezocht.
Advocaat Josiena Boelaars heeft met haar cliënt over die dwang gesproken. Hij geeft toe dat hij toen psychotisch was, "maar in zijn herinnering aan die dag heeft hij gehandeld in opdracht. Dat blijft hij volhouden”, zegt ze. Ze houdt er rekening mee dat haar cliënt nog altijd niet volledig beseft wat hij heeft gedaan.
Voor Jasmin, de moeder van baby Emily, en haar familie slaan deze woorden opnieuw in als een bom, zegt hun advocaat Bernard Sprenger. Ze zijn niet bij de zitting aanwezig, via Whatsapp houdt hij hen op de hoogte. "Ze hadden hem nooit met de baby alleen gelaten als ze wisten wat hij van plan was." Ze waren op de hoogte van Ruuds geestelijke problemen, maar van waanideeën of een psychose hebben ze toen niets gemerkt.

Uit het niets slaat hij toe

Het drama speelde zich af op zondagmiddag 17 juli 2022 in Rotterdam-Charlois. Ze zitten met z’n allen in de keuken aan de Wolphaertsbocht: moeder Jasmin, vader Ruud, baby, oma en oom. Ruud neemt zijn dochter over van oom Erich en wandelt naar een andere kamer. Daar slaat hij uit het niets toe. "Mijn zus draait zich binnen een minuut om en ziet hem een mes op haar nek drukken", vertelde oom Erich een paar dagen na het drama.
Moeder en oma rennen in totale paniek de straat op met de zwaargewonde baby in hun armen. Ze gillen om hulp. Een buurman rijdt de vrouwen naar het ziekenhuis, maar het is te laat.
Ruud S. oogt kalm en onaangedaan als hij op zijn witte sokken door politieagenten naar buiten wordt gebracht. Een omstander filmt zijn aanhouding. Op de achtergrond vraagt iemand of Ruud zijn eigen kindje heeft omgebracht. Hij knikt 'ja'. Agenten moeten hem in bescherming nemen tegen woedende omstanders.
Tegen de rechter zegt Ruud S. dat hij het vreselijk vindt wat hij heeft gedaan. "Het ergste wat ik ooit in mijn leven heb moeten doen." Hij vertelt ook dat hij veel nachtmerries heeft gehad. Door gesprekken met een psycholoog en een EMDR-behandeling om tragische gebeurtenissen te verwerken, gaat het nu beter. "Dat werkt enorm. Ik heb nu geen flashbacks meer van het delict", vertelt hij opgelucht.

Burn-out door PTSS

Op de dag van het drama zit Ruud S. al een half jaar ziek thuis vanwege een burn-out. Volgens zijn advocaat Boelaars komt dat onder meer door een trauma dat hij heeft opgelopen tijdens de eindoefening van zijn opleiding in 2019. Het zou gaan om een oefening waarbij Ruud als krijgsgevangene werd geblinddoekt, met tiewraps vastgezet en stevig ondervraagd. "Volgens Ruud heeft dat een rol heeft gespeeld in dat hij ziek thuis is komen te zitten. Hij heeft daar veel stress van gehad en mogelijk PTSS opgelopen", zegt advocaat Boelaars.
In de gevangenis in Vught is Ruud S. psychologisch onderzocht. Het rapport is eind deze maand klaar en zal meer helderheid gaan geven over zijn geestestoestand in de periode voorafgaande aan zijn gruwelijke daad. Ruuds advocaat wil weten of zijn werkgever, Defensie, hem tijdens zijn ziekteverlof goed heeft begeleid en of er eerder alarmbellen hadden kunnen afgaan.
Mogelijk heeft drugsgebruik ook een rol gespeeld bij het veroorzaken van de psychose. Hij heeft toegegeven dat hij harddrugs heeft gebruikt tijdens zijn ziekteverlof. In zijn bloed is dat op 17 juli niet aangetroffen. Wel blowde hij die dag en hij had de week ervoor rustgevende medicijnen voorgeschreven gekregen.
Voorafgaande aan het drama waren er meerdere incidenten. Zo wilde Ruud een dag vóór het drama wildvreemde mensen aanvallen met een mes en aanrijden met de auto. Hij was toen op stap met zijn zwager Erich, de broer van moeder Jasmin en de oom van baby Emily. Van dit incident zouden beelden bestaan van een bewakingscamera bij een tankstation. Oom Erich heeft dit eerder ook aan Rijnmond verteld.
Een maand daarvoor, op 30 juni, werd de politie ingeschakeld voor een incident bij het huis van Ruuds ouders in Rotterdam-Beverwaard. Ook hiervan zijn camerabeelden.

Harde schijf onderzocht

De harde schijf van de computer van Ruud S. is in beslag genomen en wordt op dit moment door het Nederlands Forensich Instituut (NFI) onderzocht. Ook zullen nog een aantal getuigen worden gehoord onder wie twee collega’s bij Defensie. Zij hebben samen met Ruud S. de militaire opleiding gevolgd en hadden contact met hem in de periode dat hij thuis zat. In maart gaat de zaak verder.
Omdat Ruud S. militair is, wordt zijn zaak behandeld door de militaire kamer bij de rechtbank Gelderland. De kamer is gespecialiseerd in zaken die onder het Wetboek van Militair Strafrecht vallen. Maar ook actief dienende militairen die een delict plegen dat onder het ‘gewone’ Wetboek van Strafrecht valt, komen in Arnhem terecht.