LOKAAL

Deze prijswinnende orchidee geurt en kleurt naar een wijndorpje in Toscane

De prijswinnende orchidee uit Bergenschoek
De prijswinnende orchidee uit Bergenschoek © RTV Lansingerland
Hij ziet er prachtig uit, ruikt heerlijk en is ook nog eens een prijswinnaar. Orchideeënkwekerij Stolk Flora uit Bergschenhoek heeft de Bolgheri ontwikkeld: een oranje-roze orchidee die in de prijzen is gevallen bij de Floriade Expo 2022. Maar een lokale bloemist die deze plant verkoopt, is er nog niet.
In een bloemenzee van orchideeën vertelt managing director van Stolk Flora Koen van Koppen aan RTV Lansingerland over deze bijzondere Bolgheri: "Geurende orchideeën zijn eigenlijk heel uniek. En daarbij komt ook nog eens dat deze Bolgheri qua kleur ook nog eens een warme, oranje kleur heeft. Die unieke combinatie van geur en kleur zie je eigenlijk bijna niet in de wereld van de orchideeën."
De naam Bolgheri komt uit Italië. Bolgheri is een wijndorp in Toscane. De Lansingerlandse orchideëenkwekerij heeft geprobeerd om de geur en kleur van die plek te vangen in de orchidee. Maar hoe krijg je zo'n geur in een plant? "Dat is gedaan op basis van kruisingen", zegt Van Koppen. "Van origine zijn er maar weinig geurende orchideën, zeker die ook nog een aansprekende kleur hebben. Onze veredelaar heeft door verschillende rassen met elkaar te kruisen, deze orchidee gekregen. Dat is heel uniek."
Bekijk hieronder vanaf 08:08 min de reportage over de orchideëenkweker:
De kweker besloot de Bolgheri in te sturen naar de Floriade. "Alle kwekers mogen daaraan meedoen en alle nieuwe orchideën mogen ingestuurd worden", zegt Van Koppen. Dat de Bolgheri een bijzondere orchidee is, was de vakjury het wel over eens. De plant werd bekroond met een 9,43 en behaalde hiermee de Silver Award in de competitie van potorchideeën. "Een mooi cijfer waar we trots op zijn. De vakjury kijkt niet alleen naar hoe nieuw het is qua kleur, houdbaarheid en geur, maar ook op welke wijze de planten geteeld zijn en of alles eruit gehaald is dat er in het ras zit."
De orchidee wordt nu vooral geëxporteerd, maar Stolk Flora is ook hard op zoek naar een lokale bloemist die deze prachtige plant kan en wil verkopen.
Dit is een verhaal van onze mediapartner RTV Lansingerland.