TWEEDE WERELDOORLOG

Wie weet meer over omgekomen Joodse Dordtenaren?

Duitse parachutisten landen bij de Moerdijkbrug
Duitse parachutisten landen bij de Moerdijkbrug © Regionaal Archief Dordrecht
Meer dan tweehonderd Joodse Dordtenaren en Zwijndrechtenaren zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog afgevoerd en kwamen om in kampen of door ander oorlogsgeweld. Hun namen zijn terug te vinden in het verliesregister van Museum 1940-1945 in Dordrecht. Alleen is onduidelijk of die lijst compleet is. Het museum schakelt daarom de hulp van het publiek in.
“We weten niet zeker of de lijst compleet is”, laat bestuursvoorzitter Ed Vermeulen weten. Hij hoopt daar achter te komen met de hulp van mensen uit onze omgeving. Op de lijst staan nu de namen van 203 omgekomen Joden uit Zwijndrecht en Dordrecht.
Regelmatig melden mensen zich bij het museum met nieuwe informatie over personen die zijn omgekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De namen worden na een grondige check toegevoegd aan de lijst. Naast de namen van de Joodse slachtoffers staan in het zogeheten verliesregister ook de geboorte- en overlijdensdatum, de geboorteplaats en, als die bekend is, de plaats van overlijden.
De lijst is gebaseerd op het boek De verdwenen Mediene Dordrecht, dat in 1995 werd uitgegeven door het Gemeentearchief. Daarin wordt teruggeblikt op drie eeuwen Joods leven in Dordrecht.

Oproep

Museum 40-45 heeft op de website van Stichting Stolpersteine een oproep voor meer informatie geplaatst. Die stichting zet zich in voor het plaatsen van herdenkingssteentjes bij de huizen waar Joodse Nederlanders ooit woonden. Het museum hoopt dat bezoekers van de site mogelijk meer gegevens hebben van bijvoorbeeld familieleden die zijn gesneuveld.
Wie denkt een toevoeging te kunnen geven aan de lijst, kan informatie doorgeven aan Museum 40-45 via info@museum19401945.nl.
Dit is een verhaal van onze mediapartner RTV Dordrecht.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl