nieuws

“Eerste paal 26 november de grond in”

brand_hellevoet_11.cropresize.tmp.JPG
brand_hellevoet_11.cropresize.tmp.JPG
ROTTERDAM - Een jaar nadat het voormalige marinehospitaal in Hellevoetsluis in vlammen op ging, moet de eerste paal voor de nieuwbouw de grond in. Dat zegt de Vereniging van Eigenaren van het verwoeste appartementencomplex. Er liggen op dit moment drie ontwerpen op tafel.
Op 26 november 2009 brandden alle vijftien appartementen in het monumentale pand af. In eerste instantie werd herbouw overwogen, maar het marinehospitaal bleek teveel beschadigd.
Hypotheek
Na de brand werden de bewoners opgevangen in vakantiepark in Hellevoetsluis. Nu, een half jaar later, heeft iedereen een ander huis gevonden. Maar financieel hebben de meeste bewoners het niet makkelijk. Gedupeerde Gert van der Hof: "Ik woon nu in een seniorenwoning van 600 euro per maand, maar de hypotheek van m’n afgebrande appartement loopt ook gewoon door."
Nieuwbouw
Alle voormalige bewoners willen graag weer terug naar hun oude stek. Maar de eisen voor de nieuwbouw van het appartementencomplex zijn hoog. Zo moet het gebouw natuurlijk in het straatbeeld van de Vesting in Hellevoetsluis passen. Daarnaast moet er een fundering worden aangelegd en ook een ventilatiesysteem is verplicht. Extra kosten van ongeveer een half miljoen euro, die niet gedekt zijn door de verzekering.
Bijdrage
De Vereniging van Eigenaren hoopt met het oprichten van de Stichting Herbouw Marinehospitaal dat bedrijven of andere Hellevoeters een bijdrage willen leveren, want anders moeten de bewoners zelf het geld ophoesten. In het voorjaar van 2012 moet het nieuwe appartementencomplex klaar zijn.
Verslaggever Justus Cooiman sprak met de bewoners: