VERKRACHTING

Hoe de politie na 12,5 jaar alsnog een verdachte pakte voor twee verkrachtingen in Schiedam

Links: het stripverhaal, rechts: het hologram van de dader
Links: het stripverhaal, rechts: het hologram van de dader © Politie/justitie
Wie is de witte, bebrilde man met het petje, die in Schiedam en Vlaardingen twee jonge meisjes verkrachtte en bijna een derde slachtoffer had gemaakt? Meer dan twaalf jaar bleef deze vraag onbeantwoord, maar afgelopen maandag is er eindelijk een verdachte aangehouden. Om deze cold case op te lossen, rolde de politie de afgelopen jaren niet alleen een grootschalig DNA-onderzoek uit, maar werd ook een levensecht 3D-hologram van de dader en een stripverhaal gemaakt. Een tijdlijn van de afgelopen 12,5 jaar.

2010: twee verkrachtingen en een poging daartoe

Deze zaak begint in de zomer van 2010. Op dinsdag 31 augustus is het voor het eerst raak, aan het Bachplein in Schiedam. De dader, dan eind dertig, vraagt aan een minderjarig meisje of hij haar fietspomp zou mogen lenen. Het slachtoffer loopt richting de kelderbox, als de man plotseling een mes trekt en haar misbruikt.
Een maand later, op 20 september, slaat de verdachte opnieuw toe, ditmaal aan de Koninginnelaan in Vlaardingen. Hij gebruikt dezelfde tactiek als een maand eerder. Weer volgt hij een meisje in een kelderbox en bedreigt haar met een mes, waarna hij haar seksueel misbruikt. Nog geen uur later doet de verkrachter nog een poging iets verderop aan de Lissabonweg, maar het meisje van 15 weet op tijd te vluchten.
De zaak blijft lange tijd liggen, ondanks dat er DNA van de dader gevonden is. Het levert geen match op in de database waarin DNA-materiaal wordt bewaard van bekenden van de politie. Er wordt op basis van getuigenverklaringen wel een compositietekening gemaakt van de verdachte. Het zou gaan om een kalende man met een bril, een buikje en een opvallend hoge stem. Ook Opsporing Verzocht besteedt aandacht aan de zaak. Dit alles mag niet baten, want de dader wordt niet gevonden.

2021: een levensecht hologram van de dader

Het blijft dan een lange tijd stil. De zaak wordt een zogeheten cold case. Tot eind 2021. De politie pakt de zaak dan weer op met een opvallende aanpak: het Expert Team Visualisatie en Reconstructie heeft een bewegend 3D-model van de man kunnen maken, waardoor de dader veel duidelijker afgebeeld wordt.
"Een optische illusie", noemt René Bergwerff van het Cold Case Team Rotterdam de verschijning destijds, die op basis van informatie van de slachtoffers werd gemaakt. "De verkrachter ziet er net zo uit als elf jaar geleden. Er is geen verouderingstechniek op losgelaten. Dat was in dit geval ook niet mogelijk."
De dader wordt ook aan de slachtoffers getoond, onder begeleiding van de politie en een klinisch psycholoog. Hierdoor kunnen de slachtoffers de dader recht in de ogen kijken en op die manier hun trauma verwerken.
De levensechte animatie van de verdachte van twee verkrachtingen en een poging
De levensechte animatie van de verdachte van twee verkrachtingen en een poging © Politie/Bureau Rijnmond
In de loop van december 2021 wordt het hologram ook getoond op beeldschermen in winkelcentra in Schiedam en Vlaardingen. "We houden er rekening mee dat de dader rond de grens van die twee plaatsen woont. Of heeft gewoond", laat Bergwerff destijds aan Rijnmond weten. "En we vragen ons ook af of hij, naast deze drie gevallen, misschien nog meer slachtoffers heeft gemaakt."
Ook het tv-programma Opsporing Verzocht laat het hologram zien. Dit alles levert bruikbare informatie op voor de politie-eenheid Rotterdam.

2021: een stripverhaal over de zaak

De tips zorgen nog niet voor een doorbraak in de zaak. Om een gouden tip te krijgen, besluit de politie ook een stripverhaal over de zaak in te zetten. Door het verhaal in een stripversie te delen, wordt de misdaad bij een ander publiek onder de aandacht gebracht, is de gedachte. "Een beeld zegt meer dan woorden en blijft beter hangen", zegt de politie. Ook het stripverhaal levert bruikbare informatie op. Al met al krijgt de politie 300 tips binnen.
Striptekening van cold case Schiedam/Vlaardingen
Striptekening van cold case Schiedam/Vlaardingen © Politie/justitie

2022: veertig mannen wordt gevraagd om DNA af te staan

Aan de hand van de 300 tips selecteert de politie tientallen mannen. Dat gebeurt aan de hand van een aantal criteria, zoals woonplaats destijds, het signalement en de opvallende stem.
Vervolgens worden vanaf 14 november 2022 de eerste veertig mannen van de lijst benaderd met de vraag of ze vrijwillig hun DNA af willen staan voor het onderzoek. Deelname aan het onderzoek is niet verplicht en de mannen die benaderd worden zijn geen verdachten. Deskundigen vergelijken hun DNA met het DNA dat de dader in 2010 achterliet.

2023: de veelbelovende doorbraak

De politie laat weten dat het onderzoek enkele maanden gaat duren. De doorbraak op maandag 16 januari komt dan ook sneller dan verwacht. De politie zegt één van de veertig mannen die vrijwillig hun DNA hebben afgestaan te hebben aangehouden. Het gaat om een 52-jarige Schiedammer, zijn DNA komt overeen met de in 2010 gevonden dadersporen. Later deze week zal blijken of hij langer vast blijft zitten.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl