NIEUWS

Verdachte klusjesman Cor (77) reageert voor het eerst op villamoord Kinderdijk: 'Heb niets met deze lafhartige daad te maken'

Forensisch onderzoek bij de villa in Kinderdijk
Forensisch onderzoek bij de villa in Kinderdijk © Alblasserdamsnieuws.nl
De 77-jarige Alblasserdammer Cor de J. die vastzit op verdenking van moord op een 74-jarige man in een villa in Kinderdijk, ontkent iedere betrokkenheid. Hij is de klusjesman van de 75-jarige bewoonster en zou in de nacht van 1 op 2 december 2022 een kogel door het hoofd van haar nieuwe vriend hebben geschoten. Een paar dagen later overleed het slachtoffer. Volgens het Openbaar Ministerie heeft de klusjesman met opzet en voorbedachte rade gehandeld en is er dus sprake van moord.
“Het is gruwelijk wat er is gebeurd maar ik heb niets met deze lafhartige moord te maken”, laat de verdachte Cor de J. weten vanuit de gevangenis. Het contact loopt via zijn advocaat Henk Andel en die vindt het een trieste zaak. “Voor de bewoonster moet het vreselijk zijn geweest.” Hij uit namens zijn cliënt zijn medeleven.
Als raadsman van de verdachte heeft hij het dossier in kunnen zien en op basis daarvan concludeert hij dat er inderdaad sprake lijkt te zijn van moord en een vooropgezet plan. “Dit gebeurde niet in een opwelling, hier is over nagedacht.” Alleen is het volgens Andel nog een raadsel wie achter de moord zit. Zijn cliënt zegt dat hij op geen enkele manier bij de moord is betrokken. “Een man is zonder reden beschoten, dat lees ik in het dossier. En die man is helaas een paar dagen later overleden.”
De afgelegen villa aan de Puntweg in Kinderdijk
De afgelegen villa aan de Puntweg in Kinderdijk © Rijnmond

Nieuwe liefde

Het slachtoffer is een 74-jarige Nederlandse man uit het Belgische Overijse. Hij logeerde in de villa aan de afgelegen Puntweg in Kinderdijk. Sinds kort had hij een relatie met de bewoonster. De man heeft een hoge functie gehad bij de Europese Commissie in Brussel.
Zijn eigen kinderen zijn intens verdrietig en diep geschokt door het plotselinge afscheid. Ze schrijven in een rouwadvertentie dat hun vader “net aan een nieuwe vreugdevolle levensfase was begonnen.”
Ook zijn nieuwe vriendin - de bewoonster van de villa - en haar kinderen zijn diep bedroefd. “Intens verdrietig nemen wij afscheid van een heel bijzonder en liefdevol mens die sinds kort een belangrijke plaats in ons gezin innam”, staat in hun rouwadvertentie. De bewoner van de villa is de weduwe van een oud-scheepsbouwer die in 2019 overleed. In het dorpje Kinderdijk zijn ze een bekende familie.
Het 74-jarige slachtoffer wordt door ambulance-broeders uit de villa gehaald
Het 74-jarige slachtoffer wordt door ambulance-broeders uit de villa gehaald © Alblasserdamsnieuws.nl

Gruwelijke schietpartij

Terug naar de nacht van donderdag 1 op vrijdag 2 december 2022. Het is net na twaalf uur ‘s nachts. Het tweetal ligt te slapen en wordt wakker van het geluid van een indringer. Kort daarop wordt de man met één kogel door het hoofd geschoten. Zij blijft ongedeerd.
Kort na half één krijgt de meldkamer een noodoproep. Als de ambulance arriveert, zou het slachtoffer nog aanspreekbaar zijn geweest. Met spoed wordt hij naar het ziekenhuis in Rotterdam gebracht. Vijf dagen later, op 6 december, overlijdt hij.

Niet op de vlucht in Limburg

Al gauw na het schietincident leidt het politieonderzoek naar de 77-jarige Alblasserdammer. Hij is een goede bekende van de bewoonster en komt al jaren bij haar over de vloer. Hij doet klusjes en samen maken ze wandelingen.
Een paar dagen na de schietpartij, op maandagmiddag 5 december 2022, wordt hij in Limburg aangehouden. Volgens zijn advocaat was zijn cliënt niet op de vlucht. “Beslist niet, hij verbleef bij zijn vriendin.” Mensen uit zijn omgeving bevestigen dat hij een vriendin in Limburg heeft. Zijn woning aan de Eksterstraat in Alblasserdam wordt diezelfde dag en avond grondig door de politie onderzocht.
De woning van de verdachte aan de Eksterstraat in Alblasserdam
De woning van de verdachte aan de Eksterstraat in Alblasserdam © Rijnmond

Stellige ontkenning

“Ik heb daar echt niets mee te maken, ik ben onschuldig”, zegt de 77-jarige verdachte. Volgens zijn advocaat was er ook geen motief omdat er geen sprake was van een liefdesverhouding. “Je kan allerlei scenario’s bedenken en je zou op allerlei manieren betrokken kunnen zijn, maar mijn cliënt zegt in geen enkel opzicht betrokken te zijn, dat is wat hier speelt”, zegt raadsman Andel.
In het belang van het onderzoek en van alle betrokkenen, geeft de advocaat geen verdere toelichting. “De uitleg komt op de zitting in de rechtszaal.”

Verdachte maakte nasi voor buurman

De zeventiger begrijpt dat er redenen zijn waarom hij wordt vastgehouden en naar omstandigheden gaat het goed met hem. “Het gaat beter dan je zou verwachten voor iemand die nog nooit in de gevangenis heeft gezeten”, vertelt zijn advocaat. Ook gezien zijn leeftijd van 77 jaar. “Zo'n oude gevangene komt zelden voor en als het al zo is, dan hebben ze vaak een verleden.” Volgens Andel is zijn cliënt nooit eerder met justitie in aanraking geweest.
De buren in de Eksterstraat in Alblasserdam kunnen zich niet voorstellen dat hun buurman Cor een moordenaar is. “Het is zo’n aardige en vriendelijke man”, zegt een overbuurman. Dat bevestigt een buurvrouw een stukje verderop. “Hij zwaaide altijd en maakte wel een praatje.” Volgens haar ontfermde Cor zich over een buurman die zijn vrouw had verloren. “Hij nodigde zijn buurman uit voor een bord nasi.” De overbuurman van Cor noemt hem een frisse en kwieke man en wist niet dat hij al in de zeventig is. “Ik dacht dat hij jonger was.” Hij heeft twee volwassen dochters en leeft al een tijdje gescheiden.

Bus klusjesman op camerabeelden

De politie is nog druk met het onderzoek. Vorige week, op 10 januari, is er op meerdere plekken in Kinderdijk en Alblasserdam in het water gezocht, waarschijnlijk naar het wapen. Daarbij zijn metaaldetectors, magneten en sonar ingezet. Het OM wil niet zeggen of de zoekactie iets heeft opgeleverd.
Politie zoekt naar het gebruikte wapen in de buurt van de villa in Kinderdijk
Politie zoekt naar het gebruikte wapen in de buurt van de villa in Kinderdijk © Alblasserdamsnieuws.nl
De dag ervoor, op 9 januari, is de vluchtroute gereconstrueerd en vergeleken met de beelden van de nacht van de schietpartij. Buurtbewoners vertellen aan Alblasserdamsnieuws.nl dat agenten in de bus van de verdachte of een soortgelijke bus de vluchtroute meerdere keren en met verschillende snelheden hebben nagebootst.
Volgens Alblasserdamsnieuws.nl is op de bewuste nacht de grote grijze bus van de verdachte te zien op camerabeelden uit de omgeving. Daarop zie je de bus wegrijden van de Puntweg in Kinderdijk. Op de bus zou aan de achterkant een herkenbare deuk moeten zitten. Het OM bevestigt dat er camerabeelden zijn veilig gesteld maar wil niet zeggen wat er precies op staat. Raadsman Andel wil hier geen commentaar op geven.
De bewoonster heeft bij de politie een verklaring afgelegd over wat zich volgens haar die nacht in de villa heeft afgespeeld. Haar getuigenis zal een cruciale rol spelen tijdens de rechtszaak.