DUURZAAM

Afval kost Dordtse ondernemer vier keer meer dan in Rotterdam: 'En het kan duurzamer'

© RTV Dordrecht
Afval scheiden moet aantrekkelijker worden voor ondernemers in Dordrecht, stelt de Partij voor de Dieren. In de stad is het voor cafés en restaurants niet toegestaan om plasticafval aan de straat te zetten. "Dat willen wij graag scheiden, maar dan wel aan de straat aanbieden", zegt eigenaar Alex Verburg van het Dordtse restaurant Post.
Nu heeft dat weinig zin, legt hij uit aan RTV Dordrecht. "We scheiden karton en glas, het overige komt bij het restafval." Verburg wil best méér afval scheiden, zoals plastic of resten van groenten en fruit, maar dat blijkt in Dordt domweg niet te kunnen. "Het zou fijn zijn als daar mogelijkheden voor komen."
Volgens de lokale fractie van de Partij voor de Dieren kent het huidige beleid bijna alleen maar nadelen. "De ruimte die de bakken innemen, de kosten die het met zich meebrengt, het zelf zoeken van een afvalverwerker, er zijn geen ondergrondse containers voor ondernemers", somt fractielid Cees Venderbos op. "Ik denk dat het daar wringt."

Nascheiding

In Rotterdam zijn de regels anders. "Daar staan ondergrondse containers en die worden door één partij opgehaald." Verburg is aan afvalverwerking in zijn Rotterdamse horecazaken vier keer zo weinig geld kwijt als in Dordrecht. "Zij hebben het wel opgelost", wijst Venderbos erop dat de Rotterdamse afvalverwerker AVR met een nascheidingsinstallatie plastics en drankkartons kan scheiden van de rest van het afval.
Venderbos woont in de Dordtse binnenstad met in zijn buurt vijf verschillende restaurants. "Die hebben alle vijf een andere afvalverwerker die met een vrachtwagen door de stad komt. Als we in 2025 een emissieloze binnenstad willen hebben, zijn er nog wat stappen te zetten.

Oplossing

De politicus van de Partij voor de Dieren hoopt dat het Dordtse college van B&W de boodschap oppakt en meedenkt over een oplossing. "Zodat de kosten omlaag gaan, ondernemers makkelijker kunnen scheiden en ze zich gesteund voelen om duurzaam te zijn."
Dit verhaal komt van onze mediapartner RTV Dordrecht

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl