nieuws

Erasmus Universiteit sluit Polak gebouw wegens instortingsgevaar

Het bestuur van de Erasmus Universiteit in Rotterdam heeft donderdagavond per direct het Polakgebouw gesloten. Het gebouw op de campus Woudestein blijkt dezelfde soort vloerconstructie te hebben als de parkeergarage bij Eindhoven Airport, die in mei van dit jaar deels instortte.
Sindsdien worden in het hele land kantoren, winkelcentra en parkeergarages geïnspecteerd op de aanwezigheid van onveilige vloeren. Zo kwam aan het licht dat het Polakgebouw dezelfde instabiele vloer heeft.
Een eerste onderzoek wees uit dat de veiligheid van de vloer in het Polakgebouw niet gegarandeerd kan worden. Daarop liet het College van Bestuur het gebouw met 850 studieplekken direct ontruimen. Alle andere gebouwen op de campus zijn veilig.

Veiligheid voorop


Een vervelende situatie, volgens voorzitter van het college van bestuur Kristel van Baele: "Voor ons staat de veiligheid van onze studenten, medewerkers, bezoekers en gebruikers van het gebouw voorop. We hebben dan ook geen andere keus dan het Polak gebouw per direct tijdelijk te sluiten. We houden alle betrokkenen zo goed mogelijk geïnformeerd."

Colleges


De Erasmus Universiteit heeft de colleges die voor vrijdag stonden gepland in het Polakgebouw kunnen verplaatsen naar andere locaties op de campus. Ook voor de komende tijd is het streven om zo min mogelijk colleges te laten uitvallen.
Studenten die rustig willen studeren wijken uit naar de bibliotheek. Daar staan vrijdagochtend lange rijen.

Hoe nu verder?


Een onafhankelijk ingenieursbureau onderzoekt wat er moet gebeuren om de vloer van het Polakgebouw weer veilig te maken. Wanneer het gebouw weer in gebruik kan worden genomen, is nu nog niet te zeggen.
Het Polakgebouw is nog vrij nieuw. Het opende in 2015 zijn deuren. Naast 850 studieplekken, kent het gebouw een groot aantal onderwijsruimtes en diverse winkels. Het Polakgebouw is door een ander bouwbedrijf gebouwd dan de parkeergarage in Eindhoven.