NIEUWE WATERWEG

Dijk tussen Hoek van Holland en Schiedam is niet sterk genoeg

Een deel van de Delflandsedijk
Een deel van de Delflandsedijk © SCHIE
De Delflandsedijk, de dijk tussen Hoek van Holland en Schiedam, is te kwetsbaar in 2050. Dat blijkt uit een toetsing van het Hoogheemraadschap Delfland. Volgens het waterschap is er geen sprake van een acute dreiging, meldt omroep SCHIE.
De dijk van zo'n zeven kilometer lang, die langs de Nieuwe Waterweg, het Scheur en de Nieuwe Maas loopt, wordt vooral bedreigd door de vaargeul. "Die is ongeveer twintig meter diep. Dat betekent dat deze dijk een relatief steile wand heeft", legt Peter Ouwendijk uit aan SCHIE. Hij is als hoogheemraad bij Delfland verantwoordelijk voor het dijkbeheer. "Twee keer per dag schuift er een vloedberg langs. Door het verplaatsen van dat water slijt de binnenkant van de dijk een beetje uit. Dat is een heel beperkte uitslijting, maar dat gebeurt wel. We hebben dat vastgesteld en veroordeeld als een risico van deze dijk", aldus Ouwendijk.
Waterschappen moeten wettelijk elke twaalf jaar de dijken toetsen en daarmee natte voeten bij de bewoners in hun verzorgingsgebied te voorkomen. En daarbij wordt altijd gekeken naar toekomstscenario’s, in dit geval dus naar de verwachting van na 2050.

Stortsteen

Welke maatregelen nodig zijn, is ook al duidelijk. Om de uitslijting tegen te gaan wordt het schuine vlak onder het wateroppervlak aan te vullen met een laag erosiebestendige stortsteen. “Dan worden er stenen gestort tegen de kering van de dijk aan”, verduidelijkt Ouwendijk. “Dat is onder water, maar zal de dijk voldoende beschermen.”
Maar wie betaalt dat? "Waterschappen zijn verantwoordeijk voor de waterhuishouding in Nederland, samen met Rijkswaterstaat. Zij betalen dit gezamenlijk. In 'waterschapsland' is dit geen grote investering, maar op Delflandse schaal is het wel een dure investering."
Dit is een verhaal van onze mediapartner SCHIE.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl