DIEFSTAL

Autodieven sloegen afgelopen jaar weer vaker toe, Rotterdam en Schiedam in landelijke top-5

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © Pixabay
Staat je auto geparkeerd in Schiedam of Rotterdam? Dan heb je daar in onze regio relatief de grootste kans dat je je auto niet meer terugziet. Beide steden staan in de top-5 van Nederland als het gaat om het aantal gestolen voertuigen. Bijna de helft van alle gestolen voertuigen wordt later weer teruggevonden.
Autodieven sloegen in het afgelopen jaar voor het eerst in jaren weer vaker toe, volgens het Landelijk Intelligence- en expertisecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV). Op basis van aangiftecijfers van de RDW en de politie wordt per gemeente bijgehouden hoeveel voertuigen jaarlijks gestolen worden en hoeveel voertuigen dat per 10.000 inwoners zijn.
Met name oudere auto's zonder beveiligingssysteem zijn bij dieven populair, maar ook auto's die tussen de drie en vijf jaar oud zijn. Ook hybride en elektrische auto's vallen steeds meer in de smaak volgens het LIV.

Teruggevonden

Het LIV telde in het afgelopen jaar in totaal 6000 autodiefstallen, zo'n elf procent meer dan een jaar eerder. Naast auto's werden er ook meer voertuigen als motoren, brom- en snorfietsen en bedrijfswagens gestolen. Schiedam staat zelfs op de tweede plaats als het gaat om de gemeente waar de meeste brom- en snorfietsen worden gestolen.
Er werden in totaal ruim 22.300 voertuigen gestolen, waarvan 3143 in onze regio. Dat komt neer op een stijging van 21%. Toch is er nog positief nieuws: 45 procent van de gestolen voertuigen wordt gelukkig later weer teruggevonden.
Wil je weten hoe veel voertuigen in jouw gemeente zijn gestolen? Kijk dan naar onze interactieve kaart hieronder.