DORDRECHT

Dordtse ambtenaren verlaten Stadskantoor voor opvang Oekraïense vluchtelingen

Stadskantoor Dordrecht
Stadskantoor Dordrecht © RTV Dordrecht
Vanwege de aanhoudende oorlog met Rusland is in Dordrecht voor langere tijd een locatie nodig om Oekraïense vluchtelingen op te vangen. Om daar een steentje aan bij te dragen verhuist het stadsbestuur van Dordrecht naar een andere locatie. Ook moet er op een bedrijventerrein in Dordrecht een asielzoekerscentrum komen voor vijfhonderd asielzoekers.
De huidige opvanglocatie bevindt zich in het Crown Point naast het stadskantoor. Vanaf 1 december dit jaar kunnen asielzoekers daar niet langer verblijven, omdat de ruimte vrijgemaakt moet worden voor woningbouw.
 “Verhuizing van het kantoorpersoneel en diensten van het Stadskantoor stond al gepland voor 2025, als het nieuwe Huis voor Stad en Regio wordt opgeleverd", laat het college weten. "De tijdelijke verhuizing per juni is een tussenstap. Ook is het Stadskantoor groot genoeg om de hele groep vluchtelingen onder te brengen. Onderzoek naar passende locaties voor opvang wijst uit dat het Stadskantoor het meest geschikt is."

Stadskantoor blijft open

Het stadskantoor moet verbouwd worden om het een geschikte opvanglocatie te maken. Of dit haalbaar is, wordt nog onderzocht. De verwachting is dat dit in februari bekend wordt.
Als het plan doorgaat, verhuizen de ambtenaren per 1 juni van het stadskantoor naar andere kantoren. Dordtenaren kunnen nog steeds naar het stadskantoor om zaken te regelen, zoals het verlengen van een rijbewijs, paspoort of andere zaken waarvoor je bij de gemeente moet zijn. Ook kan de gemeente blijven vergaderen in het Stadskantoor.

Vijfhonderd asielzoekers

Er moet niet alleen voor Oekraïense vluchtelingen meer ruimte gezocht worden in Dordrecht. Ook voor asielzoekers wil het college een asielzoekerscentrum oprichten. Een Dordts bedrijventerrein wordt gezien als de aangewezen locatie om vijfhonderd asielzoekers, zoals het Rijk van Dordrecht heeft gevraagd, op te vangen.
Dordrecht is alleen "onder voorwaarden" bereid om meer asielzoekers op te vangen in het azc. Zo moet de locatie duurzaam en goed bereikbaar zijn, "en asielzoekers zouden ruimere mogelijkheden moeten krijgen om betaald werk te doen".
Waar het asielzoekerscentrum moet komen, wordt nog onderzocht. De gemeente kijkt naar verschillende locaties en moet voor 7 februari een definitieve plek bekendmaken.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl