ABN AMRO OPEN

Topdeelnemersveld, primeur en nieuwe naam: Richard Krajicek blikt met trots vooruit op jubileumeditie ABN AMRO Open

Richard Krajicek tijdens het ABN AMRO WTT vorig jaar, toen er vanwege corona een stuk minder mensen op de tribunes zaten
Richard Krajicek tijdens het ABN AMRO WTT vorig jaar, toen er vanwege corona een stuk minder mensen op de tribunes zaten © Henk Seppen/Orange Pictures
Nog ruim drie weken, en dan begint in Rotterdam Ahoy een jubileumeditie van het ABN AMRO Open. De vijftigste editie, maar de eerste onder de nieuwe naam. Toernooidirecteur Richard Krajicek kijkt met trots vooruit. "We hebben een open karakter, iedereen kan mee doen en komen kijken."
Krajicek maakt het ABN AMRO Open al tientallen jaren mee. Eerst als jonge toeschouwer, toen hij als jochie van 10 in de players lounge mocht komen. Vervolgens als speler en inmiddels alweer twintig jaar als toernooidirecteur. Na twee sterk afgeslankte corona-edities wacht komende maand weer een goed gevuld Ahoy, met volgens Krajicek nu al meer dan 110 duizend bezoekers.
De jubileumeditie van het ABN AMRO Open wordt op verschillende manieren gevierd. Zo ziet het publiek bij binnenkomst de historie van het vijftig jaar oude tennisevenement, inclusief het oude center court waar de wielerbaan nog omheen lag. Verder zien we dit jaar voor het eerst een rolstoeltennistoernooi voor vrouwen, met veelwinnaar Diede de Groot als uithangbord. "De nieuwe Esther Vergeer", refereert Krajicek aan zijn mede-toernooidirecteur. Vergeer heeft de organisatie van de rolstoeltoernooien in handen.
Het rolstoeltoernooi bij de mannen bestaat al sinds 2009. Dat vijftienjarig jubileum is een van de redenen voor de naamsverandering, vertelt Krajicek. "Dat toernooi hoort er ook echt helemaal bij. We hebben een open karakter, iedereen kan mee doen en komen kijken. Dus vandaar de nieuwe naam, voor alle toernooien die we organiseren. En open is ook makkelijker te onthouden."
Tekst gaat verder onder de video.
Topdeelnemersveld, primeur en nieuwe naam: Richard Krajicek blikt met trots vooruit op jubileumeditie ABN AMRO Open

Federer

Als Krajicek nadenkt over de mooiste ABN AMRO Open als toernooidirecteur, komt hij al snel bij 2018. "Toen Roger Federer de oudste nummer één van de wereld werd, dat was zo'n mooie editie. Hij had net de Australian Open gewonnen en belde dat hij graag wilde komen. Vrijdagavond werd hij nummer één, toen hij van Robin Haase won."
"Federer was super zenuwachtig", blikt Krajicek terug. "Robin won de eerste set, was eigenlijk ziek, maar speelde de hele wedstrijd. Dat was supermooi. Federer was de eerste drie potjes hij echt gespannen, hij wist hoe bijzonder dit was. Toen hij zijn eerste positie veilig had gesteld kwam hij los in de halve finale en finale. Hij staat als enige drie keer op de boarding als oud-winnaar. Er zijn jaren dat er niets klopt, in 2018 klopte alles."

Tien spelers uit top 20

Ook dit jaar kan Krajicek rekenen op een zeer sterk deelnemersveld. Vijf spelers uit de top tien, en in totaal tien uit de top twintig. En dan zijn publiekstrekkers als Andy Murray, Stan Wawrinka en Gaël Monfils nog niet eens meegerekend. "We hadden zoveel aankondigingsmomenten, zoveel aansprekende namen."
"We zorgen altijd goed voor onze spelers en hebben een goede plek op de kalender. Daarbij hebben we denk ik geluk gehad dat veel toppers in de coronajaren hier kwamen. Die hebben we vast kunnen houden."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl