GEZONDHEID

15-jarige Ryan spaart voor AED in zijn buurt: ‘Ik wil kunnen helpen als het misgaat’

De 15-jarige Ryan heeft een doneeractie opgezet voor een AED in zijn buurt
De 15-jarige Ryan heeft een doneeractie opgezet voor een AED in zijn buurt © Privé via RTV Dordrecht
Eigenlijk mag je je pas burgerhulpverlener noemen als je 18 jaar bent. Maar de 15-jarige Dordtse Ryan is hard op weg om al zijn reanimatie- en hulpverlenersdiploma’s te halen. Nu is hij een inzamelingsactie gestart zodat ook in zijn buurt een AED opgehangen wordt.
“Er spelen hier vaak kinderen, die komen dan met hun grootouders. Die zijn wat ouder, daar kan iets mee gebeuren”, vertelt Ryan aan RTV Dordrecht. Hij woont aan het Mina Krüsemanerf in de Dordtse wijk Stadspolders. Dat hij zo betrokken is, komt waarschijnlijk door zijn vader. "Hij was burgerhulpverlener, maar kon dat niet meer doen toen hij last kreeg van zijn knie."
Burgerhulpverleners komen in actie als er bij hen in de buurt bijvoorbeeld iemand een hartstilstand krijgt. Vaak zijn zij eerder dan een ambulance en dat vergroot de kans op overleven. Hoe eerder er gehandeld wordt, hoe beter. Zelf heeft hij nog nooit in actie hoeven komen, zegt Ryan. "Maar ik weet wel wat ik moet doen, als iemand onwel wordt."

Binnen 6 minuten

Vanaf juli vorig jaar mag Dordrecht zich officieel ‘hartveilig’ noemen. Er hangen 148 zogeheten AED's op het eiland van Dordrecht. Dat betekent dat overal binnen zes minuten loopafstand een apparaat hangt, waarmee een hart weer op gang kan worden geholpen. Dordt is één van weinige grote steden in ons land waar dit gelukt is.
Maar dat betekent niet dat het project nu afgerond is, zei Robert Vreugdenhil van de Ambulancedienst Zuid-Holland Zuid vorig jaar nog tegen RTV Dordrecht. "Er kunnen altijd meer AED's bij en er zijn op dit moment 'maar' ongeveer 1500 burgerhulpverleners. Dat moeten er wel meer worden om de dichtheid, en dus de kans op overleven, te vergroten." Een AED op het Mina Krüsemanerf is dus meer dan welkom.

Flyeren

Om meer aandacht te vragen voor zijn actie, brengt Ryan deze week folders rond in zijn wijk. Hij heeft nog ruim 1600 euro nodig voor er een AED kan worden opgehangen. De aanschafprijs is 2667 euro, maar Philips, de leverancier van het apparaat, draagt altijd 1007 euro bij. Doneren kan via deze website.
Dit is een verhaal van onze mediapartner RTV Dordrecht.