DIEREN

'Knetterzeldzame' oehoe gespot in Lage Bergse Bos

De oehoe in het Lage Bergse Bos
De oehoe in het Lage Bergse Bos © RTV Lansingerland
Het hart van menig vogelaar maakte deze week een sprongetje. In het Lage Bergse Bos is namelijk een bijzonder dier neergestreken: een oehoe. De oehoe is een van de grootste uilen ter wereld en is, in Lansingerland, nog niet eerder in het wild gezien. Waar de uil precies vandaan komt, is tot op de dag van vandaag niet bekend, meldt RTV Lansingerland.
"Ik had nooit gedacht dat ik als boswachter een oehoe zou mogen zien in mijn eigen gebied", zegt Jonathan Leeuwis van Staatsbosbeheer tegen RTV Lansingerland. “Het is echt heel indrukwekkend, die vogel is knetterzeldzaam. Oehoes zijn geliefde vogels voor valkeniers en dus zou het kunnen dat dit dier is ontsnapt. Maar voor hetzelfde geld is het een wilde uil.”
Het gaat de laatste jaren erg goed met de oehoe in Nederland. Voorheen werd er veel gejaagd op de uil, bijvoorbeeld om te voorkomen dat hij kippen opeet. Dankzij beschermende maatregelen broedt de oehoe sinds 1997 weer in onze natuur. En de laatste vijf jaar is het dier bezig met een opmars.

Blijft-ie hier?

“Desondanks is het uniek dat hij nu is neergestreken in het Lage Bergse Bos”, vervolgt Leeuwis. "Of hij zich hier nu werkelijk gaat vestigen blijft wel de vraag. Er is in principe voldoende voedsel voor hem te vinden in de omgeving, maar dit blijft een relatief druk recreatiegebied. Als je geluk hebt, hangt de oehoe hier een week of langer rond, maar ze vliegen makkelijk 60 tot 70 kilometer per nacht. Hij kan dus morgen al in Noord-Holland zitten."
De vogel trekt op dit moment genoeg bekijks. De hele dag melden zich voorbijgangers en fotografen om een glimp van de uil op te vangen. Het dier is gespot ter hoogte van parkeerplek Konijnenplaats in Bergschenhoek. Maar of Lansingerland definitief een inwoner rijker is, dat zal de toekomst moeten uitwijzen.
Dit is een verhaal van onze mediapartner RTV Lansingerland.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl