A16

Inwoners planten bomen ter compensatie voor aanleg A16

Ook kinderen hielpen mee met het planten
Ook kinderen hielpen mee met het planten © RTV Lansingerland
Tijdens de bouw van de nieuwe snelweg tussen de A13 en A16 is meer dan dertig hectare natuurgebied verloren gegaan. Ter compensatie daarvan hebben Rijkswaterstaat en de bouwbedrijven, samen met bewoners, natuurorganisaties en de Lansingerlandse wethouder Simon Fortuyn afgelopen week bomen teruggeplant. In totaal zal er op 38 hectare grond verdeeld over de regio nieuwe bomen geplaatst worden.
"Bij de aanleg van de A16 houden we zo veel mogelijk rekening met de natuur. Soms moeten bomen wijken. Met het terugplanten van bomen compenseren we waar nodig", zegt Eelco Negen, die als projectmanager betrokken is vanuit Rijkswaterstaat, tegen RTV Lansingerland.
Afgelopen week werden de eerste 122 grauwe abelen geplant, op de Oude Bovendijk in Berkel en Rodenrijs. "Een mooie snelgroeiende boom, waardoor de weg steeds meer ingepakt wordt naar de snelweg toe", zegt wethouder Fortuyn. "In het kader van de snelweg niet horen, niet zien en niet ruiken, is dit het eerste onderdeel dat aangelegd wordt. Later worden er ook nog 227 fladderiepen geplaatst."
De bomen zijn geplant langs de Oude Bovendijk
De bomen zijn geplant langs de Oude Bovendijk © RTV Lansingerland

'Een vak apart'

Bij het planten van de bomen waren ook een aantal kinderen aanwezig. "Toen ik vanochtend wakker werd was ik heel blij", vertelt Deks. "Ik wilde al heel lang een keer een boom planten." Cedelyn, die ook een boom mocht neerzetten, voegt hieraan toe: "Het is zwaar werk, we moesten de boom eerst rechtop duwen. Nu vullen wij het gat met aarde. Maar dit is ontzettend leuk en goed voor de natuur."
Ook wethouder Fortuyn geeft glimlachend toe dat het planten van een boom zwaar werk is. "Dit is een vak apart hoor. Maar de boom staat en ik ben erg blij met dit initiatief. Het gaat nu hard met de aanbouw van de A16, maar gelukkig groeien de bomen straks ook hard ter compensatie."
Dit is een verhaal van onze mediapartner RTV Lansingerland.