NIEUWS

Willem Engel grotendeels vrijgesproken voor opruiing. ‘Irritant maar niet strafbaar’

Willem Engel bij een eerdere zitting
Willem Engel bij een eerdere zitting © Rijnmond
De rechter in Rotterdam heeft Willem Engel grotendeels vrijgesproken voor opruiing. Alleen de oproep tot een verboden demonstratie was strafbaar. De oprichter van Viruswaarheid krijgt een voorwaardelijke straf van één maand cel met een proeftijd van twee jaar.
Tegen Willem Engel is een taakstraf van 180 uur en een celstraf van drie maanden voorwaardelijk geëist, nadat in november 2021 door 22.581 mensen gezamenlijk aangifte tegen de oprichter van Viruswaarheid werd gedaan.
Volgens deze mensen maakt Engel zich schuldig aan opruiing, verspreiding van medische desinformatie, oplichting, uitingen met een terroristisch oogmerk en bedreiging. Na de aangifte startte het OM een onderzoek en een jaar later leidde dat tot een rechtszaak.

Gewelddadige demonstratie

De straf valt nu veel lager uit, omdat in vijf van de zes gevallen volgens de rechter geen sprake was van opruiing. Zo was de oproep om GGD-medewerkers te fotograferen ‘Vervelend, irritant, maar niet strafbaar’. Dat gold ook voor het bellen van een verzorgingstehuis en de oproep te gaan demonstreren bij de woning van burgemeester Bruls van Nijmegen.
Op 28 juni 2020 was een betoging in Den Haag tegen de coronamaatregelen verboden. Willem Engel riep toch op te komen, desnoods met 500 trekkers. “Daaruit blijkt dat het u menens was. U riep op tot een gewelddadige demonstratie.”

Monddood

De rechter constateert dat Engel ‘lak heeft aan lokale autoriteiten en daarmee ondermijnend is.’ De rechter motiveert de straf met twee redenen: het voorkomen dat Engel nogmaals voor opruiing zou zorgen en met deze straf wil de rechtbank een voorbeeld stellen aan iedereen, omdat 'dit gedrag niet getolereerd kan worden.'
Engel vond dat het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk moest worden verklaard. Hij sprak van een politiek proces, waarbij het ministerie van justitie zich actief zou hebben bemoeid met de vervolging. De rechter wijst dat af. “Er is geen groot plan om u monddood te maken, er is geen bewijs voor politieke sturing.”
Willem Engel had gevraagd om een aantal mensen te laten horen, onder wie minister Yesilgöz van justitie. De rechter wijst ook dat verzoek af.
Engel bedankte na afloop de rechter voor de fijne zitting, maar gaat wel in hoger beroep. Hij blijft van mening dat het hier om een 'politiek proces' gaat.