LOKAAL

Michael heeft een bipolaire stoornis en maakt een kledinglijn over zijn manische buien

Michael van der Meide
Michael van der Meide © OPEN Rotterdam
Kledingmaker Michael van der Meide uit Rotterdam-Zuid heeft een bijzondere kledinglijn ontworpen. Bittersweet Manic Nature is gebaseerd op zijn manische buien. De kledingstukken beelden uit hoe Michael zich voelt en door zijn bipolaire stoornis verschilt dat van het ene op het andere moment.
Van der Meide (50) wil door middel van kleding uitdrukken welke fases een persoon met een bipolaire stoornis doorloopt, vertelt hij aan OPEN Rotterdam. De 12-delige kledinglijn toont zowel de hoogtepunten als de dieptepunten en de emoties die daarbij om de hoek komen kijken.
Voor de Rotterdammer is het ongeveer vijftien jaar geleden dat hij de diagnose manisch-depressief oftewel bipolair kreeg. Tijdens een manische episode ga je verschillende fases door, die begint bij een hypomanie. Een fase waarin je ‘on top of the world’ voelt, opgewekt en zelfverzekerd bent. "Het houdt eigenlijk in dat ik, met een bipolaire stoornis, heel erg creatief ben en dat ik heel veel ideeën heb", zegt hij tegen OPEN Rotterdam. "En dat ik heel veel energie heb om die ideeën uit te voeren. Dat lukt ook allemaal in de beginfase."
De kledinglijn bestaat onder meer uit een felgekleurde outfit gemaakt van kapotgesneden veiligheidsvesten, waar een corset overheen hoort. "Soms ben je gevangen in het gevoel van hard gaan, snel gaan en niet kunnen stoppen. Die outfit gaat over die fase waarin je snel gaat en je je dynamisch voelt." Een jurk die bestaat uit allerlei kleuren en lagen past bijvoorbeeld bij zijn euforische gevoel wanneer de manische periode begint. Een zwart gewaad met veren laat dan juist weer het tegenovergestelde zien. "Dan zag ik bijvoorbeeld grote zwarte kraaien in de woonkamer. Dat was wel beangstigend en doet me beseffen dat dat niet normaal is.
Met de collectie wil Van der Meide laten zien wat hij ondergaat en voelt. "Maar het is ook een stukje hoop, dat mensen denken: hij kan het ook, hij kan ook een normaal leven leiden. Dus dan moet ik het ook kunnen."
Dit is een verhaal van onze mediapartner OPEN Rotterdam.