NIEUWS

Elf Feyenoord-hooligans kort voor de klassieker opgepakt na uitgebreid politieonderzoek

Huis van wethouder Robert Simons beklad
Huis van wethouder Robert Simons beklad © MediaTV
Na anderhalf jaar onderzoek heeft de Rotterdamse politie elf Feyenoord-hooligans vrijdagochtend van hun bed gelicht en dat twee dagen voor de klassieker. Zij worden gezien als de personen achter de Rotterdam Jongerenkern (RJK). Er wordt niet uitgesloten dat meer aanhoudingen zullen volgen.
De mannen worden verdacht van bedreiging, belediging, intimidatie en brandstichting. Het gaat om de schokkende spandoeken die werden getoond in Tirana, de bekladding van de woning van wethouder Robert Simons en de bekladding en brandstichting bij de sportschool van de voorzitter van de Roze Kameraden.
Op de spandoeken - die via social media werden gedeeld - stonden beledigingen en doodsbedreigingen aan het adres van burgemeester Aboutaleb, zijn dochter en voorzitter van de Roze Kameraden Paul van Dorst.

RJK-leider

Het gaat om mannen tussen de 21 en 36 jaar uit Rotterdam, Den Haag, Arnemuiden, Uden en Rijswijk. Zij werden niet geheel on-toevallig vlak voor de klassieker van hun bed gelicht, laat de politie weten aan Radio Rijmond.
Een van de arrestaties gaat om een 29-jarige man uit Rijswijk die wordt gezien als de leider van de groep. Hij zou de initiator zijn van de bedreigingen op de spandoeken in Tirana en van de brandstichting in de sportschool van Paul van Dorst, voorzitter van LHBTI-supportersvereniging Roze Kameraden.
Volgens de politie gaat het om een man met een hoge opleiding en een goede baan, iets wat je 'niet zou verwachten in deze groep'.

Meer aanhoudingen

Een team van rechercheurs is vrijgemaakt om zich volledig op voetbalgerelateerde misdrijven te richten. Al anderhalf jaar houdt dit team zich daarmee bezig en vorig jaar leidde dat tot 45 aanhoudingen van verdachten.
De leider van het recherche team licht toe: "We hebben de aanhoudingen niet allemaal in de media gebracht omdat dat voor het onderzoek nog even handiger was. Maar nu we deze grote slag hebben geslagen, is dit het moment om een duidelijk signaal af te geven aan mensen die het voetbal onveilig maken: jullie gedrag is onacceptabel, wij zitten er bovenop.”