CHRISNATUURLIJK

Chris Natuurlijk van 21 januari: Met het konijn op naar een vreedzaam jaar?

Over het konijn, energiezuinig koken, de tulp en een roman met Spijkenisse als decor, gaat het zaterdag 21 januari vanaf 08:00 in Chris Natuurlijk.
Alles over het konijn in Chris Natuurlijk, want op zondag 22 januari begint volgens de Chinese jaartelling het Jaar van het Konijn. Het konijn staat symbool voor geduld, geluk en vrede. Bij het Knaagspoor, een konijnen- en knaagdierenopvang in Ridderkerk, krijgt Chris Natuurlijk een rondleiding langs de konijnen.
Hangoor konijn bij het Knaagspoor
Hangoor konijn bij het Knaagspoor © Rijnmond

Zonder hooi

Een oude methode om energie te besparen bij het koken is met de hooikist. Bij de Rotterdamse afdeling van Velt, de Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren, kun je op woensdagavond 25 januari tijdens een online lezing ontdekken hoe dat werkt. In de Wereldwinkel Rotterdam Centrum blikt Chris Natuurlijk vooruit op de lezing met Sabina van der Spek van Velt Rotterdam. Caroline van de Stokker van de Wereldwinkel vertelt over de cookingbag, een moderne variant van de hooikist waar je geen hooi voor nodig hebt.
Cookingbag, de nieuwe hooikist
Cookingbag, de nieuwe hooikist © Rijnmond

Tulpenmanie

De derde zaterdag van januari is uitgeroepen tot Nationale Tulpendag. In de Botanische Tuin Afrikaanderwijk in Rotterdam-Zuid zitten de tulpenbollen nu nog onder de grond. Plantkundige Melitta van Bracht vertelt over de tulpengekte in de Gouden Eeuw en tulpen die toen een vermogen waard waren. Het was een zeepbel die wel uit elkaar móest spatten. Op het schilderij Allegorie van de tulpenmanie steekt schilder Jan Brueghel de Jonge de draak met de tulpenhandelaren.
Jan Brueghel de Jonge: Allegorie van de tulpenmanie, ca. 1640
Jan Brueghel de Jonge: Allegorie van de tulpenmanie, ca. 1640 © Onbekend

De geur van de Botlek

Hoe is het om op te groeien in Spijkenisse in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw? Dat lees je in Ontbranden, de tweede roman van Walter Dornstedt. De schrijver uit Spijkenisse vertelt in Chris Natuurlijk over het boek waarin de Marrewijkflat, de voormalige Esso-raffinaderij in de Botlek, de brug over het Hartelkanaal en andere plekken in de regio een belangrijke rol spelen.
Spijkenisse met op de achtergrond de Marrewijkflat die een rol speelt in de roman van Walter Dornstedt
Spijkenisse met op de achtergrond de Marrewijkflat die een rol speelt in de roman van Walter Dornstedt © Onbekend
Zaterdag 21 januari van 08:00 tot 09:00 in Chris Natuurlijk op Radio Rijnmond.