ETEN

Dit patatje zuurvlees van de Frietboutique rolt uit de 3D-printer

Het winnende 'Fries from the Future' gemaakt door Vera Schouten (r)
Het winnende 'Fries from the Future' gemaakt door Vera Schouten (r) © Vera Stouten, Frietboutique
Met een plantaardige variant van het klassieke patatje zuurvlees is de Rotterdamse Frietboutique flink in de prijzen gevallen. Hun ‘Fries from the Future’ won het Nederlandse Kampioenschap Loaded Fries, een NK voor patat met toppings. Uniek aan het patatje is dat het ‘vlees’ niet van de koe komt, maar van een 3D-printer en dus zonder dierlijke producten wordt gemaakt.
Vera Schouten, een van de eigenaren van de frietzaak in Hilligersberg, maakte het veganistische patatje op het toernooi. Deze ‘loaded fries’ worden pas een dag verkocht in de filialen, maar zijn nu al een succes, zegt ze. “We waren al een beetje viraal gegaan, dus er is veel vraag naar.”
Maar hoe kan zoiets uit een printer komen? Dat heeft te maken met de structuur die de printer zelf maakt. Redefine Meat, het bedrijf achter dit specifieke ‘vlees’, verwerkt daarnaast een speciaal mengsel van plantaardige eiwitten met kruiden, zoals specifieke zuurvleeskruiden, en vloeistoffen.

Anders proeven

Het zou dus ook naar dat echte zuurvlees moeten smaken, vertelt Schouten. Veel klanten reageren ondanks de andere inhoud enthousiast op deze veganistische variant. “Natuurlijk smaakt het voor velen anders als ze weten dat het geen écht vlees is, maar ik zie het als een compliment.”
Voor nu is de ‘Fries from the Future’ nog een special en heeft het geen vaste plek op het menu. “Vega en vegan is zeker de toekomst, dus we willen met de tijd meegaan. Maar voorlopig blijft het nog even een special.”
Stouten zegt wel dat de Rotterdammers in het voorjaar weer een bijzondere creatie kunnen verwachten.