112

Man schiet op drukke parkeerplaats een moeder (66) en dochter (38) neer: 'Toen hij zag dat ze nog bewoog, schoot hij nog een keer'

De politie is met een speurhond op zoek naar hulzen op de parkeerplaats
De politie is met een speurhond op zoek naar hulzen op de parkeerplaats © MediaTV
Een moeder en haar dochter zijn op de drukke parkeerplaats van winkelcentrum Walburg in Zwijndrecht op klaarlichte dag neergeschoten door een man. Het gaat om een 66-jarige vrouw uit Dordrecht en een 38-jarige vrouw uit Rotterdam. Volgens getuigen zijn er zaterdagmiddag meerdere schoten gelost, waarvan vermoedelijk ook een in de lucht. De moeder overleed ter plekke, de dochter is zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht.
Verwacht wordt dat de parkeerplaats waar de schietpartij plaatsvond, vanaf 22:00 uur wordt vrijgegeven. Deze was vanwege het onderzoek van de politie sinds de middag afgesloten. Auto's die daar nog geparkeerd stonden, kunnen vanaf dan dus worden opgehaald.
De politie heeft daarnaast een speurhond ingezet om te zoeken naar hulzen. Ook is er een drone gebruikt om overzichtsbeelden te maken. De politie zegt ook camerabeelden van de winkels in de omgeving te hebben verzameld.
De burgemeester van Zwijndrecht, Hein van der Loo, heeft ook gereageerd op de gebeurtenis. Zijn gedachten gaan allereerst uit naar de slachtoffers en hun familie. Hij wijst ook op Slachtofferhulp voor mensen die hulp nodig hebben. "Een dodelijk schietincident, op klaarlichte dag, een drukke zaterdagmiddag bij Winkelcentrum Walburg met veel winkelend publiek. Nogal wat mensen zijn als omstander getuige geweest van het incident. De impact voor die mensen is groot."

Geschrokken

Cameraman Leo Stolk was kort nadat de schoten waren gelost op de parkeerplaats bij het winkelcentrum en sprak er twee getuigen. Een man zag alles vlak voor zijn neus gebeuren: hij zat zelf in zijn auto. "Ik zag dat de vrouwen ruzie hadden met een man en dat ze al ruziënd naar de auto liepen. De man pakte een pistool met demper en schoot op een vrouw. Toen hij zag dat ze nog bewoog, schoot hij nog een keer."
De getuige zag de man vervolgens weglopen naar een auto. Volgens een andere getuige zou de man ook eerst nog een keer in de lucht hebben geschoten tijdens de ruzie. Allebei zijn ze enorm geschrokken van wat zij hebben gezien. Ze zijn ook door de politie meegenomen om hun verhaal te vertellen.

Auto gevlucht

Omstreeks 14:00 uur zaterdagmiddag gebeurde dit alles op de parkeerplaats van winkelcentrum Walburg in Zwijndrecht. De politie denkt dat de aanleiding van de schietpartij in de 'relationele sfeer' ligt. Er zou één dader zijn, een man, die er met de auto vandoor is gegaan. Wat de relatie van de slachtoffers is met de man, is nog niet bekend gemaakt.