HUMANS OF RIJNMOND

Patrick ‘Caveman’ van der Jagt is gelukkiger dan ooit, maar wil geen ex-verslaafde meer worden genoemd: ‘Ik vind dat zo laatdunkend’

Patrick van der Jagt
Patrick van der Jagt © Rijnmond
Rotterdammer Patrick van der Jagt is zonder twijfel de beroemdste ex-dakloze en ex-verslaafde van Nederland. Als ‘Caveman’ ontroerde hij in 2018 miljoenen kijkers in het tv-programma The Rotterdam Project van Beau van Erven Dorens. Patrick kickte af, werd verliefd op de eindredactrice van het televisieprogramma (!) en voedt nu samen met haar hun zoontje Floris op. Een succesverhaal als in een filmscript.
Vier jaar na het televisieprogramma met Beau, ziet het leven van Patrick er compleet anders uit. Huisje, boompje, beestje en het bijna ongelofelijke verhaal over hoe er liefde groeide tussen Patrick en eindredactrice Franzy Schaap. Maar nu is het tijd om hem niet langer een “ex-verslaafde” te noemen, zegt hij: “Dat vind ik zo laatdunkend. Dat definieert me nu helemaal niet, juist het tegenovergestelde.”

Afscheid van de straat

Dik twintig jaar is Van der Jagt verslaafd geweest, onder andere aan cocaïne en heroïne. Hij belandde op straat en vulde zijn dagen met geld bij elkaar sprokkelen en drugs scoren. “Ik had het idee dat ik vastzat. Een soort van loopgraaf die steeds dieper werd.” Het Rotterdam Project bood hem hulp bij afkicken en vinden van onderdak. Maar het was vooral Patrick zelf die moest zorgen voor een verandering: “Ik moest accepteren dat ik voor mijn leven lang de ziekte verslaving heb.” Bij elk gevoel wat hij heeft, is hij gewend om te vluchten, in van alles. Ook in een kopje koffie, waar hij tijdens dit interview vanaf ziet en in plaats daarvan thee bestelt.
Drie jaar geleden nam hij afscheid van alle stimulerende stoffen en dingen die verslavend voor hem waren. Ook verbrak hij de banden met de mensen die hij kende van de straat en verhuisde hij uit Rotterdam. “Rotterdam heeft me veel moois gegeven, maar ik kan er de herinneringen niet ontlopen.” Als hij bij het Centraal Station naar de wc moet, komt hij op de plek waar hij jarenlang heeft gebruikt. Op elke hoek van de straat kan hij een dealer tegenkomen. Nu hij afstand heeft genomen van de stad, kan hij er met plezier op bezoek gaan. Het is tenslotte de stad waar zijn hart ligt. De herinneringen aan zijn leven als dakloze en verslaafde merkt hij op, om vervolgens weer door te lopen.
En als hij in Rotterdam op bezoek is, kan hij het niet laten foto’s te maken. Want ook dat is een liefde die hij ontdekte tijdens zijn afkick-proces. En met succes. Hij heeft een eigen bedrijf, waar volgens hem de foto-opdrachten maar blijven binnenkomen. “Ik dacht dat als ik zou stoppen met gebruiken, ik mijn geest niet meer kon verruimen. Maar nuchter bleek ik mij juist nog veel meer te kunnen openstellen voor de dingen die ik zag.”
Tijdens de opnamen van het tv-programma met Beau ontmoette hij zijn vriendin Franzy, de eindredactrice van het programma. “Maar,” zegt Patrick, “ik wil benadrukken dat ik mijn herstel niet bij mijn vriendin vind. Wij houden van elkaar.” Vriendin Franzy helpt hem wel relativeren. Gedraagt hij zich weer eens als een “dramaqueen”, houdt zij hem een spiegel voor: “Ja, jongen het is allemaal zo erg!” zegt ze dan. “Weet je, je kan beter weer op straat gaan liggen.”

Leren van een eenjarige

Het leven van Patrick staat inmiddels ver weg van het straatleven dat hij jarenlang gewend was: “Ik ben een papa. En deze rol is mij op het lijf geschreven.” Zijn ervaringen helpen hem bij het opvoeden van zijn kind, vertelt hij. En hij leert op zijn beurt ook weer veel van zijn eenjarige zoontje: “Ik was altijd bang voor de toekomst en leefde in het verleden. Maar mijn zoon die leeft gewoon in het nu. Die wil nu het speelgoedblokje op het andere blokje zetten. En als het blokje achter de bank valt, dan gaat hij blèren, want hij wil het blokje hebben. Dat is gewoon supertof."
Patrick van der Jagt
Patrick van der Jagt © Rijnmond
Patrick ‘Caveman’ Van der Jagt vindt het belangrijk om anderen te vertellen dat er een weg terug is van verslaving. Daarom treedt hij ook op als ‘motiverend spreker’ en hoopt daarmee ook andere mensen te helpen: “Dat is wat ik het liefste doe.”
“Jarenlang heb ik mensen beïnvloed, zodat ze me gaven wat ik nodig had. Dan leer je op mensen in lullen en hun zwakke plekken vinden.” En juist die vaardigheid gebruikt hij nu om zijn levensverhaal bij mensen te laten binnenkomen. “Maar dit keer zonder te manipuleren, zodat een ander er ook daadwerkelijk iets aan heeft.”
Dit artikel is onderdeel van de rubriek 'Humans of Rijnmond'. Iedere week vertellen we de bijzondere verhalen van mensen uit onze regio, om jou te inspireren en kennis te laten maken met de unieke mensen die onze regio rijk is. Ken jij iemand die we niet mogen missen? Stuur een mailtje naar thais.leopold@rijnmond.nl of een bericht op Instagram naar @rtvrijnmond.
Rectificatie: In een eerdere versie van dit artikel schreven we dat Patrick heroïne spoot. Dat klopte niet, hij rookte het. Inmiddels is het aangepast.